LO:s valplattform LO släpper sin valplattform för valet 2018. I fokus står trygghet för vanligt folk.
– Vi är oerhört taggade. Tillsammans ska vi se till att vi får en S-regering även efter valet, säger LOs förste vice ordförande Therese Guovelin.
Valåret 2018 ligger i startgropparna. I går släppte Socialdemokraterna sin valplattform. Imorgon släpper Moderaterna sin. I dag kom LOs.
På scenen i Folkets Hus vid Norra Bantorget i Stockholm, inför 700 deltagare från LOs 14 förbund, presenterade LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och förste vice ordförande Therese Guovelin rörelsens viktigaste frågor.
Tonen är familjär, det är »Kålle« och »Tessan« och de enstaka, spontana kommentarerna från en publik som känner sig hemma. Statsministern har precis stått på scen och Karl-Petter Thorwaldsson hyllar Löfvens tal som »det mest fackliga tal som en statsminister någonsin hållit«.
Under parollen »Trygghet för vanligt folk« lyfter LO tre fokusområden – trygghet i vardagen, fler och bättre jobb och ökad jämlikhet.
– Välfärden ska fungera i hela landet.En LO-medlem som bor i en lite kommun ska ha tillgång till samma välfärd. Vår stora satsning den här gången är på den gemensamma sektorn, säger Karl-Petter Thorwaldsson när han bryter ner det första området »trygghet i vardagen«.
»Arbete åt alla och vettiga arbetsvillkor måste bli centrala frågor för politiken«, skriver LO i sin valplattform. Nedbrutet i tre punkter vill LO att det investeras i den gemensamma infrastrukturen, möjliggör för människor att kunna möta det nya arbetslivet och motverka otrygga tidsbegränsade anställningar.
– Bostäder måste rustas och byggas – hyresrätter som folk har råd att bo i, vi tycker att en procent av BNP går till att rusta upp och bygga ut bredband, järnväg och vägnät. Vi vill också se en ännu mer generös studiefinansiering och fler platser på vuxenskolan. Sedan måste det bli fler tillsvidareanställningar. Arbetsgivaren använder möjligheten till allmän visstidsanställning för att de kan. Vi ska inte låta dem kunna göra det, säger Therese Guovelin.
Som sista punkt lyfter LO ökad jämlikhet. Tidigare i januari släppte LO:s jämlikhetsutredning sin första rapport om hur vinstmöjligheterna i skolan skapar en ökad enfald och ojämlikhet. Skolan är ett av fokusområdena för att nå ökad jämlikhet. Utöver en skola som klassutjämnar vill LO se ett höjt tak i a-kassan och ett rättvisare skattesystem.
– I dag är det lägre skatt på kapital än på arbete. Hur fan har vi låtit det bli på det här sättet? Vi måste höja skatten för rikisarna och sänka den eller göra den oförändrad för små inkomster, säger Karl-Petter Thorwaldsson innan han avslutar presentationen.
LO vill att regeringen ska utöka stadsbidragen med 70 miljarder till 2022 – öronmärkta pengar till sjukvården, de små kommunerna och skolan. Enligt Thorwaldsson matchar Socialdemokraternas och LO:s valplattformar varandra väl.
– Socialdemokraternas valplattform heter »den svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas« och efter som vi är huvudaktörer i den svenska modellen så får man ju säga att vi ligger nära varandra.
På frågan vem LO vill se regera Sverige är svaret glasklart. Däremot är det inte lika tydligt vilka de helst ser att S samarbetar med.
Visserligen är Thorwaldsson kritisk till Alliansens förda politik, men kan ända tänka sig en S-ledd regering som samarbetar i sakfrågor med ett eller flera borgliga partier.
– Vanligt folk skulle drabbas hårt om Kristersson blev statsminister. Moderaternas politk går ut på att försämra för vanliga löntagare genom att lagstifta om lägre löner, luckra upp LAS och sänka skatten för de rika.
Du har sagt att du helst ser en S-ledd regering som samarbetar i sakfrågor med ett eller flera borgliga partier, varför inte med Vänsterpartiet?
– Det är många som tycker vi ska uttala oss om hur vill att det ska se ut och vi har gjort det misstaget förut. 2010 då LO fick Mona Sahlin att ta in Vänsterpartiet i ett rödgrönt samarbete och det visade sig vara väldigt få som gillade det.
Thorwaldsson menar att LO har lärt sig från tidigare misstag och inte vill förespråka någon särskild partner. Men säger samtidigt i en intervju med DN att han tycker att S ska söka regeringsmakten med Miljöpartiet eller som ensamt parti med samarbete mellan blockgränserna.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.