Det borgerliga partiet Oberoende greker kommer sannolikt stå vid Syrizas sida i Greklands nya regering. ”Utöver en skarp linje mot trojkan och åtstramningspolitiken har de inget gemensamt”, säger Anna Herdy, Flamman.
Det grekiska vänsterpartiet Syriza nådde inte egen majoritet i gårdagens val. Allt tyder på att Syriza bildar regering med det borgerliga partiet Oberoende greker.
– Det är ett borgerligt parti som bildades av en före detta parlamentsledamot från Ny demokrati. Deras existensberättigande ligger i att de är emot de överenskommelser som slutits mellan Trojkan och Grekland, säger Anna Herdy, ledarskribent på Flamman och på plats i Aten.
Partiet driver en borgerlig politik och har inte så mycket gemensamt med vänsterpartiet Syriza förutom den skarpa linjen emot trojkan och den hårda åtstramningspolitik som tidigare förts.
– Nu är det två starka motståndare till EU:s direktiv om besparingar som styr Grekland. Många säger att det kommer bli svårare att hitta kompromisser i förhandlingarna med EU nu, säger Anna Herdy.
Oberoende greker var ett av de två alternativen som Syrizas ledare Alexis Tsipras kunde bilda regering med. Det andra alternativet, KKE, det kommunistiska partiet i Grekland, står fast vid att det inte vill bilda regering med Syriza.
– Det är väldigt lustigt att de säger absolut nej till ett samarbete med Syriza. Hade Syriza inte kunnat hitta ett samarbete med Oberoende greker skulle det blivit nyval och då hade väljarna säkert straffat KKE, säger Anna Herdy.
Hon tycker det ska bli intressant att följa när EU:s finansministrar möts på måndagseftermiddagen och se deras reaktioner på valresultatet.
– Det är tydligt vad David Cameron tycker. Han är hård i sina uttalanden om vad som hände i det här demokratiska valet, men vår egen Magdalena Andersson säger inte så mycket egentligen, säger Anna Herdy.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.