Partikongress När Vänsterpartiet samlas för fem dagars kongress i Jönköping har partiledaren Nooshi Dadgostar siktet inställt på att bredda partiet. Ett nytt – redan kritiserat – partiprogram ska antas.
Dagens Arena har träffat partiledaren och pratat om socialism och kapitalism i framtidens Vänsterparti.
Nooshi Dadgostars tar emot på kontoret som ligger i ett högt beläget hörnrum intill riksdagsbiblioteket i Gamla stan i Stockholm. Skrivbordet pryds av en rödvit halsduk från Degerfors IF. Över ryggstödet på fåtöljen hänger en svartvit palestinasjal.
När förslaget till nytt partiprogram presenterades i höstas blossade en debatt om vänsterpolitiska kärnbegrepp upp. Många ifrågasatte att ord som socialism och kapitalism nästan helt försvunnit ur beskrivningen av partiets politik.
– Jag vill ogärna lägga mig i begreppsdiskussionen. Utan det viktiga är att människor begriper vad vi vill göra, vart vi vill komma och att samla många människor. Det är ett långsiktigt förändringsarbete, säger hon.
Vanlig partikonflikt
Det är vanligt att partiledning och medlemmar strider om antingen öppna eller mer specifika formuleringar om politiken, menar statsvetare. Ledningen vill vara fria att styra mer, medlemmarna vill ha inflytande över ledningen.
Vilka risker ser du för att det splittrar Vänsterpartiet?
– Poängen är att väcka den här diskussionen. Så jag tycker att det är synd att kalla det för kritik. Det är ju politisk debatt och diskussion om vårt parti och vad vi vill med det.
Enligt Nooshi Dadgostar finns det ett starkt sug efter ett bredare vänsterparti där fler människor känner sig hemma. När Vänsterpartiet ska välja partiordförande på torsdag är hon den enda kandidaten. Tolv andra föreslagna kandidater har tackat nej. Enligt Håkan Eriksson i valberedning är det inget som sticker ut, “det är normal-många skulle jag säga”.
Vagt om EU-syn
EU-parlamentsvalet är en månad bort och partiets kandidat, veteranen Jonas Sjöstedt, har högst förtroende bland alla svenska kandidater. Men förslaget till nytt partiprogram ger vaga svar om partiets syn på EU-medlemskap. EU begränsar medlemsländerna att föra den politik de vill, menar Vänsterpartiet.
Sverige borde till exempel få sätta sina egna elpriser, anser Nooshi Dadgostar. Om Vänsterpartiet ska verka för att Sverige ska lämna EU beror helt på vad som händer.
– Om vi har elpriser för fem kronor i kilowattimmen året runt i Sverige, ska vi fortsätta vara med då? Då kommer vi ju att ruinera vår befolkning. Man måste alltid hålla frågan om EU-medlemskapet öppet tycker jag.
Nato utan diktaturer
I juni röstar riksdagen om militäravtalet med USA, det så kallade DCA-avtalet, som ger USA tillgång till svenska försvarsanläggningar och att placera soldater här permanent. Vänsterpartiet är motståndare till främmande militärbaser på svenskt territorium och anser att DCA-avtalet gör Sverige mer otryggt. De kommer att rösta nej i riksdagen.
Som Nato-medlem anser de att Sverige ska vara en motvikt till Natos uppbyggnad och ha siktet på att lämna Nato.
– Det blev inte bra med den här initiala processen med Turkiet, att en diktator på det sättet ska bestämma över oss. I framtiden skulle militära samarbeten behöva vara med demokratier tycker vi.
Så ett Nato utan Turkiet (som Nooshi Dadgostar kallar diktatur) eller andra diktaturer, skulle ni se annorlunda på det?
– Det får man se framåt. Men det är naturligtvis en väldigt viktig pusselbit.
Inför valet 2022 riktades skarp kritik från partiet internt mot Nooshi Dadgostars klimatpolitik, som ansågs för svag och med ett ensidigt fokus på industrins förändringar. Partiets egen valanalys pekade ut den interna kritiken mot klimatpolitiken som en förklaring till att de backade i valet. Men att partiets klimatpolitik i sig var ett skäl till att Vänsterpartiet fick ett sämre valresultat än valet innan, håller inte Nooshi Dadgostar med om.
För att ta Sverige ur ett fossilberoende, behöver de som står för de största utsläppen förändra sina vanor först, enligt partiprogrammet.
Vilka syftar ni på?
– De absolut rikaste har råd att bidra till detta. Och det skulle förstås öka jämlikheten i landet. Man skulle till exempel kunna ha en klimatskatt för de 5 procent rikaste i Sverige.
I Demoskops väljarbarometer för april får Vänsterpartiet 7,8 procent. Det rödgröna blocket bestående av S, MP, C och V får riksdagsmajoritet på 51,4 procent.
– Jag ser ju att vi behöver ha en samlad opposition som går till val nästa gång, säger hon.
Men Centerpartiets ligger väldigt långt från vänsterblocket på flera punkter.
C långt från kärnvärden
– När de lägger budgetar så ligger de väldigt långt ifrån de kärnvärden vi har i vänstern. Att man ska vara trygg vid arbetslöshet och vid sjukdom. Där drar Centerpartiet ner väldigt mycket på a-kassa och sjukförsäkring till exempel. Och där kan det ju helt klart bli problem.
Nooshi Dadgostars kanske största stund som politiker hittills inträffade den 28 juni 2021 då riksdagen röstade för att fälla den S-ledda regeringen. 2019 släppte Vänsterpartiet fram en rödgrön regering med stöd av C och L genom Januariavtalet – mot en garanti att inte införa marknadshyror. Men januari-partiernas överenskommelse innehöll en punkt om fri hyressättning som till slut fick Dadgostar att ta strid och regeringskrisen blev ett faktum.
Aldrig mer dörrmatta
I dag har hon ingen sådan stridsfråga. Det kommer inte heller att behövas, att släppa fram en regering som hon själv inte sitter i gör hon inte om.
– Jag är väldigt tydlig med att Vänsterpartiet inte kan vara en dörrmatta för andra partier. Då hade vi ett januariavtal och en socialdemokratisk regering som använde våra mandat utan att ge oss – väljarna och människor som röstat på oss – ett inflytande. Det är inte demokrati.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.