Nyhet Vänsterpartiet får bara 8 procent av LO-medlemmarnas röster. Trots partiets ansträngningar att nå ut till dem.
– Vi har verkligen försökt lyfta arbetsfrågorna, men de har lyst med sin frånvaro, säger partiets facklig-politiske sekreterare.
Det har varit en skakig mandatperiod för fackföreningsrörelsen. Januariavtalet mellan S-MP-regeringen och Liberalerna och Centerpartiet innebar förändringar i Las, lagen om anställningsskydd, som splittrade förbunden. Bland annat med fler undantag i turordningsreglerna.
Vänsterpartiet var ute och kritiserade regeringen för att tvinga arbetsmarknadens parter att förhandla fram ett nytt avtal under hot. Partiet hävdade att anställningstryggheten är en röd linje och lovade misstroendeförklaring om regeringen gick för långt.
Parterna kom till slut fram till en överenskommelse och de nya reglerna börjar gälla 1 oktober.
Trots Vänsterpartiets ställning i arbetsrättsliga frågor, och trots deras fackliga valkampanj ”Vänstern på jobbet”, får de enligt vallokalsundersökningen bara 8 procent av LO-medlemmarnas röster. En procent mindre än valet 2018.
– Det är klart att vi hoppats på mer. Vi tycker att vi har gjort många bra saker under föregående mandatperiod och visat att vi kan få igenom saker och håller vad vi lovar, säger Gunnar Westin, Vänsterpartiets facklig-politiska sekreterare.
Han konstaterar att Vänsterpartiet misslyckats i riksdagsvalet, inte bara bland LO-medlemmarna, utan i hela landet. Men eftervalsanalysen har bara börjat och partiet har ingen tydlig uppfattning om varför de inte lyckats nå ut till grupper de vill attrahera, framhåller Gunnar Westin.
Men han har sina aningar.
– Det har varit en oerhört högerinriktad valrörelse där högerns valfrågor dominerat och satt tonen i debatterna. Socialdemokraterna har varit väldigt defensiva i att lyfta traditionell socialdemokratisk arbetarpolitik. I stället har de fokuserat på att spela på högerns planhalva. Vi har verkligen försökt lyfta arbetsmarknadsfrågorna och arbetsrätten, men de har lyst med sin totala frånvaro, säger han.
Kanske, menar Gunnar Westin, har det delvis att göra med att Socialdemokraterna kapslat in en del av frågorna som i tidigare valrörelser varit centrala fackliga kampanjfrågor i las-överenskommelsen.
– Oavsett var man försöker hitta svaren har det varit svårt för Vänsterpartiet att få gehör för alla möjliga frågor i den här valrörelsen, säger han.
Gunnar Westin menar att Vänsterpartiets strategi att försöka etablera sig i delar av landet där de varit svaga är ett långsiktigt arbete. Det finns ingen quick fix för att bygga upp förtroendet och organisationen som krävs där, säger han.
Vänsterpartiet har länge försökt locka LO-medlemmarna men får aldrig genomslag. Samtidigt växer sig SD starka i gruppen. Vad tror ni att det beror på?
– Det är sant att Vänsterpartiet trampar vatten i LO-kollektivet, sett till sin helhet. Och det är uppenbart att SD får genomslag. Jag tror det handlar om besvikelse över sakernas tillstånd, att det inte har blivit bättre, och att högerpopulismen varit bättre än oss på att dra fördel av detta. På många håll i landet drar sig samhället tillbaka och det bygger upp en frustration som är påtaglig. Bensinpriset är en aktuell fråga som SD gått in för att äga, och lyckats äga ganska mycket, säger Gunnar Westin.
Enligt honom är det också svårt för progressiva krafter att bryta igenom när vi står inför en högerpopulistisk våg.
– Den här bilden av att det är etnicitet och invandring som är orsaken till mycket av de samhällsproblem vi har att hantera, det har delvis slagit rot. När vi ringer upp grupper vi försöker nå med vårt budskap hamnar vi ofta i diskussion om de här frågorna.
För Socialdemokraterna gick det dock hyfsat bra bland LO-medlemmarna, med 42 procents stöd. En procent mer än förra valet. LO har drivit hård kampanj och bidragit med 30 miljoner kronor för en socialdemokratisk seger i valet. LO:s valledare Dan Mattsson tror att det har betytt mycket för Socialdemokraterna.
Kan det också ha betydelse för Vänsterpartiets möjlighet att växa i LO-kollektivet, när ni öppet stödjer Socialdemokraterna och går ut med att det bästa för medlemmarna är en socialdemokratisk seger?
– Det är möjligt att det har. Samtidigt är vi stolta över den fackliga samverkan vi har. Den har vi inte för att stödja Socialdemokraterna, utan för att socialdemokratin genererar den bästa sakpolitiken för oss. Hela vår kampanj handlar om att tydliggöra att alternativet är en Kristersson-regering som med kirurgisk precision kommer skära ned på välfärden, säger Dan Mattson.
Vad tror du gör det svårt för Vänsterpartiet att locka LO-medlemmar, medan de växer bland Sverigedemokraterna som inte är lika synliga i arbetsmarknadsfrågor?
– Jag vill inte recensera Vänsterpartiet. Men jag tror att styrkan i socialdemokratin är att man har förmågan att se sanningen i vitögat. Brottsligheten har till exempel påverkat LO-medlemmarna oerhört. Ibland är det som att Vänsterpartiet vill vifta undan det i stället för att ta det på allvar. Man kan ta hårda tag mot brottsligheten och samtidigt stärka välfärden. Men det är lite som att de inte tar vanligt folk på allvar, säger Dan Mattsson.
Han tror också att det skadade partiet att fälla Magdalena Andersson innan hon var vald, och att tveka på om Sverige skulle stödja Ukraina med vapen efter Rysslands invasion.
– Det förtroende man försökt jobba upp under striden om marknadshyrorna fick sig en kraftig törn. Vi såg att det inte föll väl för Vänsterpartiet. Sen är det svårt att säga om det var det som avgjorde valresultatet, säger Dan Mattsson.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.