Bostad Handläggningstiderna för bostadsbidraget har ökat under hösten. Nu är det upp till fyra månaders väntan på beslut från Försäkringskassan. 

– Det är mycket tråkigt att höra att samhället fortsätter att skuldsätta barnfamiljer, säger Christina Olsson, generalsekreterare på Sveriges Makalösa Föräldrar.

Redan i höstas gick Försäkringskassan ut med att handläggningstiderna för sjukpenning och bostadsbidrag blivit mycket längre. I september var väntetiden på ett beslut upp till tre månader. På Försäkringskassans hemsida står det nu upp till fyra månader. Detta förklarar myndigheten med tidigare ekonomiska neddragningar.

”Tyvärr har handläggningstider blivit längre under hösten. Detta beror på att myndigheten hade färre handläggare i samband med ekonomiska neddragningar föregående år. Vi har nu möjligheten att rekrytera samt arbeta övertid för att inte öka väntetiderna ytterligare för de som söker bostadsbidrag”, skriver verksamhetsområdeschef Jenny Cederborg i ett mail till Dagens Arena.

Men effekten av de rekryteringar som nu genomförs kommer inte förrän senare delen av det här året. Och fram till dess kommer Försäkringskassan att ha längre väntetider, framhåller Jenny Cederborg. 

Går back varje månad

Samtidigt höjs nu hyrorna för miljontals hyresgäster med cirka 5 procent. Och matpriserna fortsätter att stiga. Christina Olsson, generalsekreterare på Sveriges Makalösa Föräldrar, är orolig över att de långa handläggningstiderna leder till att fler ekonomiskt utsatta familjer skuldsätter sig. Enligt en rapport från organisationen går ensamstående föräldrar med två barn och en inkomst på 25 000 kronor redan back med 3 029 kronor i månaden.

– Det är mycket tråkigt att höra att samhället fortsätter att skuldsätta barnfamiljer. De familjer som i dag har förmånen bostadsbidrag har redan en mycket ansträngd ekonomi. De tål inte att behöva vänta på sitt bostadsbidrag. Då blir det att man börjar låna i stället. Det är i dag redan 40 procent av våra medlemmar som lånar pengar till mat och hyra. Ekonomin kraschar totalt, säger hon. 

Många återbetalningsskyldiga

Men de långa handläggningstiderna ställer också till det för familjerna på ett annat sätt, påpekar Christina Olsson. Ett problem som ofta framhålls med bidraget är att många som får det blir återbetalningsskyldiga. Detta eftersom det grundar sig på årsinkomst, och har man tjänat mer än det man uppgett i ansökan får man betala tillbaka mellanskillnaden. 2023 fick 39 procent av barnfamiljerna med bidraget betala tillbaka i genomsnitt över 8 000 kronor. Något som kan slå hårt mot dem som redan har ansträngd ekonomi.

För att få bukt med detta ska Försäkringskassan ändra reglerna så att bidraget baseras på historiska månadsuppgifter i stället för årsinkomst. Men Christina Olsson framhäver att regeringen lovade att detta skulle ha varit på plats redan förra sommaren. 

– Alla är överens om att återbetalningskraven skuldsätter familjerna, och att det ska bort. Vi har blivit lovade att Försäkringskassan ska göra om i systemet så fort de är i kapp med handläggningstiderna. Men nu när det fortfarande är kapacitetsbrist där är jag rädd att det dröjer ytterligare, säger Christina Olsson.