Bild: Flickr/ COD Newsroom
Bild: Flickr/ COD Newsroom

Skillnaderna i väntetider mellan olika mottagningar är stora. På Södersjukhuset tvingas nästan hälften av patienterna vänta längre än fyra timmar. 

Väntetiderna på landets akutmottagningar fortsätter att öka. Ett genomsnittligt besök tar tre timmar, visar en rapport från Socialstyrelsen.

– Den årliga ökningen är inte dramatisk, men tendensen i riket är att väntetiderna blir längre för varje år, säger Mats Granber, utredare på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Skillnaderna mellan de olika mottagningarna är stora. Väntetiden på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg är 1 timme och 49 minuter, medan man på Capio S:t Göran i Stockholm i genomsnitt får vänta 28 minuter. Längst väntetid är det på Södersjukhuset, där 44 procent av alla patienter behöver vänta i över fyra timmar i snitt.

Enligt Maria Johansson, Vårdförbundets skyddsombud på Södersjukhusets akutmottagning, har situationen för personalen varit dålig de senaste åren.

– Men det har blivit klart sämre senaste året. Det är en väldig brist personalbrist hos oss. Just nu fattas det 25 till 30 tjänster på sjuksköterskefronten, och det leder även till att bemanningsassistenterna måste pussla med passen varje dag, säger Maria Johansson och fortsätter:

– Personalen får jobba mycket mer. En del jobbar heldagar – att man går från sju på morgonen till halv tio på kvällen, så är det varenda dag. Det fattas folk hela tiden.

Maria Johansson menar också att den höga tillströmningen av patienter leder till de längre väntetiderna och uppskattar att akutmottagningen tar emot runt 350 patienter per dygn.

– Det byggs ju genast på köer när det kommer många patienter, det resulterar i långa väntetider och köer. Julhelgen brukar vara lite lugnare, men på mellandagarna brukar det vara väldigt hektiskt. Hur sommaren kommer att bli vågar jag inte ens tänka på just nu.

Den stora arbetsbördan och den stressande arbetsmiljön leder till att en del av personalen byter jobb. Andra säger upp den fasta tjänsten, och går över till timlön istället för att kunna styra mer över sina tider, enligt Maria Johansson.

­– I det långa loppet är det inte heller bra för exempelvis pensionen, säger hon.

Den totala besökstiden i landet har sedan förra året ökat med 9 minuter, medan väntetiden till första läkarbedömningen har blivit 2 minuter längre. Det har också skett en ökning i antalet akutbesök. 2,5 miljoner personer har sökt akutvård år 2015, vilket är en ökning med 3 procent från förra året.

Anne Karin Grande Höglund, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland, säger att problem inom andra delar av vården kan ge effekter på akutvården.

– Det är bekymmersamt att få vårdcentralerna bemannade i nuläget, om de är dåligt bemannade så slår det tillbaka på akutmottagningarna, säger hon.

Åldern på patienten är en viktig faktor i hur lång tid besökstiden blir. Personer över 80 år är den grupp som vistas längst tid på akuten, ett besök tar i snitt 40 minuter längre än för övriga vuxna. Många av de äldre patienterna behöver hjälp med basala saker som toalettbesök, mat och att få smärtstillande.

vantetider

Väntetider i sjukhus med över 50 000 besök per år. Källa: Socialstyrelsen