Stockholms skolor fortsätter att ge ut glädjebetyg. I en av fem grundskolor går eleverna ut med betyg som inte matchar deras kunskaper, visar ett gemensamt matematikprov.
Vid terminsstarten i fjol gjorde Stockholms nya gymnasister ett gemensamt matteprov. Testet gjordes av elever på 28 fristående gymnasieskolor och samtliga kommunala gymnasieskolor med nationella program. Eftersom eleverna har kommit in på ett nationellt program har de gått ut grundskolan med godkänt betyg i matematik (lägst E).
Problemet var bara att när testet gjordes klarade inte eleverna från 11 av 54 grundskolor proven. Av de elever som fått betyget E, fick drygt hälften under tio poäng av 43 möjliga.
– Uppenbarligen så skulle inte alla de elever som fått godkänt i årskurs nio, ha fått godkänt, säger Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (Fp), till Svenska Dagbladet.
Matteprovet visar också att det som ofta befaras stämmer, elever med samma betyg har inte alls samma kunskaper. Differenserna är dock inte lika stora i år, enligt Lotta Edholm.
– Skillnaden i år har minskat något, det har blivit lite bättre förhållanden mellan kunskap och betyg. Dessutom är medelvärdet något högre än innan. Sannolikt avspeglar därmed betygen antagligen resultaten bättre 2013 än 2012, säger hon till SvD.
Matematiklyftet är en nationell satsning som gjorts för att vidareutbilda matematiklärare. Där har Stockholm satsat extra för att bättra på elevernas mattekunskaper.
– Men det här handlar också om betygssättning. Man är inte snäll mot eleverna om man ger dem godkända betyg trots att de inte har godkända kunskaper, säger Lotta Edholm.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.