En av sex barnfamiljer i Sverige lever under EU:s fattigdomsgräns. Utan ekonomiskt stöd skulle var fjärde barnfamilj hamna under gränsen, rapporterar DN.
Försäkringskassan har sammanställt en rapport som går fem år tillbaka i tiden, där bland annat hushållens disponibla inkomster jämförts.
– De flesta har fått det bättre i kronor räknat, men det är stora skillnader i inkomstökning mellan dem med de högsta och dem med de lägsta inkomsterna. Det är framför allt ensamstående med barn som halkar efter, säger Niklas Löfgren, familjepolitisk talesperson på Försäkringskassan, till DN.
Hade stöd som bostadsbidrag, barnbidrag och underhållsstöd tagits bort så skulle andelen familjer som lever under fattigdomsgränsen ligga på 26 procent, till skillnad från dagens 16 procent.
Samtidigt kommer en allt mindre del av barnfamiljers inkomster kommer från den typen av stöd. Detta beror på att lönerna höjs medan de ekonomiska stöden ligger på ungefär samma nivå, säger Niklas Löfgren.
– Bidragen styrs av politiska beslut och när ersättningstakten i försäkringarna höjs mindre än löneökningarna kommer en större del av inkomsten från arbetsgivarnas försäkringar, säger han.
Låg ekonomisk standard innebär att hushållet har en disponibel inkomst som ligger under 60 procent av medianinkomsten i landet. Det handlar alltså om relativ fattigdom – hur mycket den ekonomiska standarden skiljer sig åt mellan hushåll i landet.
Rapporten har tagits fram på uppdrag av regeringen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.