För fyra år sedan infördes nya behörighetskrav för lärare. Trots detta saknar fortfarande var tredje lärare legitimation.
År 2011 infördes nya behörighetsregler för lärare. Från och med december 2013 får skolor inte tillsvidareanställa lärare som saknar legitimation. Lärare får heller inte undervisa i ämnen de inte är behöriga i.
Trots detta saknar fortfarande en tredjedel av Sveriges lärare fortfarande legitimation, och undervisar i ämnen de inte är behöriga i, rapporterar Sveriges radio.
– Det allra viktigaste är att den här statistiken visar att så många elever undervisas av lärare som inte har utbildning i det ämne de undervisar i. Det är det riktigt allvarliga med den här statistiken, säger Anna Ekström, generaldirektör för Skolverket.
Till hösten förvärras situationen ytterligare. Då får inte lärare utan legitimation sätta betyg i ämnen de saknar behörighet för. Betygen sätts då i stället av en annan, behörig lärare, som kanske knappt träffat eleven.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.