Hårda förhandlingar om en stor vårdreform pågår mellan de finska regeringspartierna.
I Finland pågår just nu en flerårig vårdkonflikt. De tre regeringspartierna är oeniga kring hur landets stora vårdreform ska genomföras och nu pågår hårda förhandlingar mellan Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna.
I nuläget är vården i Finland styrd av kommunerna. Den stora vårdreformen, som flera gånger skjutits upp, skulle innebära att staten tar över ansvaret via större självstyrande regioner eller områden.
På så vis räknar man med att både spara pengar och minska den byråkratiska processen. Så långt är partierna överens. Det man inte kan enas om är hur många regioner eller områden det ska bli.
Den finska Centern, vilket är det största regeringspartiet vill att det ska bildas 18 stycken. Centern vill ha fler områden då man profilerar sig som ett parti som värnar om lokalt självstyre.
Finska tidningen Yle skriver att statsminister Sipilä i nuläget har kommit med förslaget om en kompromiss på 15 områden. Ett av de mindre partierna i regeringen, liberalkonservativa Samlingspartiet, vill däremot ha färre områden än Centern eftersom det skulle underlätta privatisering av delar av sjukvården.
Det främlingsfientliga partiet Sannfinländarna har gått med på Centerns krav om 18 områden eftersom de vill slippa en upplösning av regeringen. Deras väljarstöd har minskat sedan regeringen bildades. Faller regeringen finns en liten risk för nyval, men mest sannolikt är att Centern då bildar en koalition med Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna (båda finländska partier).
Det är inte bara vårdreformen som orsakar splittring mellan partierna. Krisen handlar också om partierna är oeniga i frågor rörande landets ekonomi och flyktingmottagandet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.