Kritiken mot regeringens förhållningssätt till assistansersättningen hårdnar. »Att få ner kostnader är överordnat de funktionsnedsattas rättigheter«, säger Camilla Sköld, socialpolitisk chef Akademikerförbundet SRR.
I dag riktar Bengt Westerberg hård kritik mot regeringens inställning till assistansersättningen på DN debatt. Han anser att regeringen »smygavvecklar« den personliga assistansen – en reform han som socialminister för Liberalerna själv var med och införde 1993.
För att stoppa fusket inom assistansersättningen ska regeringens utredare Desiree Pethrus se över hur man kan få till en långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling i LSS. För kostnaderna inom ersättningen ökar och beräknas uppgå till runt 30 miljarder i år. Finansminister Magdalena Andersson har inte varit sen att poängtera att besparingar är aktuella.
Bengt Westerberg menar att det knappast är fusket som huvudsakligen står för de ökade kostnaderna. Utan att fler barn än beräknat behöver assistans, att personer nu får behålla sin assistans efter 65-årsdagen och att ersättningen har kommit att användas av personer som behöver exempelvis övervakning och tillsyn.
Även Akademikerförbundet SSR:s socialpolitiska chef Camilla Sköld är orolig för utformningen av LSS-utredningen.
– Det är anmärkningsvärt att man inte på något sätt slår fast att man värnar funktionsnedsattas rättigheter. Besparingstänket går som en röd tråd, varken det samhällsekonomiska perspektivet eller MR-perspektivet finns med. Att få ner kostnader är överordnat, säger Camilla Sköld.
Hon tycker att regeringen misslyckats med att ta ett helhetsgrepp på assistansersättningen. För samtidigt som kostnaderna ökar får allt färre rätt till assistansersättning. Något som bekräftas av de LSS-handläggare som är medlemmar i SSR. I en undersökning svarade nio av tio handläggare att det har blivit svårare att få stöd. LSS-handläggarna vittnar också om att skrivningar som »goda levnadsvillkor« har urholkats och reducerats till en lägstanivå.
– Det ska regeringen se över, det är positivt. Det är en fråga som våra medlemmar lyfter som angelägen, säger Camilla Sköld.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.