Foto:

USA Frågan om bojkotter har fått ny aktualitet med anledning av den kampanj för att bojkotta amerikanska varor som dragit i gång i sociala medier efter Trumps tillträde som president. Dagens Arena har frågat varumärkesforskaren Eva Ossiansson vad man kan åstadkomma med bojkotter. 

Hur effektivt är det att bojkotta amerikanska varor för att påverka politiskt?

Det har inte varit jätteeffektivt med den här typen av bojkotter historiskt sett. Det är oftast mest företagen och näringsidkarna som lider skada. Men om protesterna får en politisk spridning och det införs sanktioner som kan påverka landet mer ekonomiskt så har det visat sig vara lite mer effektivt. Det är dock inte alls säkert att en bojkott har någon politisk påverkan. Ett exempel är ju när vi bojkottade franska viner och ostar i samband med de franska provsprängningarna av kärnvapen. De franska vinbönderna led väldigt stor skada och försäljningen gick ner med 40 procent bara någon månad efter. Men politiskt fick det ingen som helst effekt.

Går det ens att helt bojkotta amerikanska varor och tjänster?

När Vietnamkriget pågick fanns det rörelser som bojkottade amerikanska varor. Jag har gjort intervjuer med äldre som hade listor hemma för att hålla koll på vilka företag man inte skulle handla ifrån. Så det här har funnits tidigare. Men nu blir det en så mycket större grej då vi har en digital infrastruktur och annat som påverkar oss både privat och i vårt arbetsliv. Det gör det mycket mer komplext idag.

I Sverige har Facebookgruppen “Bojkotta varor från USA” blivit väldigt stor med runt 80 000 följare. Hur kommer det sig?

Jag tror att det dels har att göra med vårt ställningstagande i Ukrainakriget. En annan faktor är att vi gillar sociala medier och att vi är bra på att använda den typen plattformar för att hitta likasinnade.

Ni kan höra hela intervjun med Eva Ossiansson i senaste avsnittet av Dagens Arenas nyhetsfördjupande podd Magasinet. Intervjun går att lyssna på här eller på andra ställen där poddar finns.

Eva Ossiansson, varumärkesforskare vid Göteborgs universitet. Foto: Isac Lundmark