Foto: Tom Samuelsson/Wikimedia.

Veckans fråga Gapet mellan regeringen och oppositionen har inte varit större den här mandatperioden. Dagens Arena frågade statsvetare Henrik Ekengren Oscarsson om regeringen har en chans att vända läget fram till valet 2026.

Kan regeringen göra en comeback i opinionen till valet 2026?

– Visst händer det att regeringar klarar av att bli omvalda. Men det blir alltmer sällsynt i en värld där väljare tenderar att bestraffa regeringar hårdare för dåliga politiska resultat än vad de belönar dem för goda politiska resultat. Kostnaden att regera växer. Historiskt finns det dock närtida exempel på att opinionsstödet för regeringar kan växa snabbt på kort tid. Alliansregeringen 2006–2010 och Löfven/Andersson 2018–2022 är ju ett par exempel.

henrik ekengren oscarsson
Henrik Ekengren Oscarsson är professor i statsvetenskap och forskare vid Göteborgs universitet. Foto: Johan Wingborg / Göteborgs universitet.

 

Varför går det så dåligt för regeringen just nu i opinionsmätningarna?

– Det finns ju liten anledning att uppdatera sina preferenser just nu, det är en relativt sömnig mellanvalsopinion vi ser. När vi blickar tillbaka så länge vi har haft opinionsmätningar, slutet av 1960-talet, ser vi att regeringsstödet brukar vara lite lägre just under den här delen av mandatperioden. Regeringar är i full färd med att genomföra sin politik. Oppositionen pysslar också med att utveckla nya idéer och göra nya laguppställningar. Och även väljarna avvaktar valåret när de ska värdera politiska resultat på områden där regeringen utlovat förändringar och förbättringar.

Varför går det så bra för oppositionen, framför allt Socialdemokraterna?

– Det finns en logik i att ju mer av sin politik en regering rullar ut desto mer tacksamt blir det att agera opposition. Det finns helt enkelt alltmer konkret att opponera mot och man kan kommentera händelseutvecklingen med att det som regeringen gör är overksamt eller alltför lite alltför sent.