Bild: Linus Sundahl-Djerf
Bild: Linus Sundahl-Djerf

Att Sverige planerar att avvisa 80 000 personer har blivit en toppnyhet i såväl svenska som internationella medier. Asylrättsjuristen Viktor Banke nyanserar bilden.

På onsdagskvällen berättade Dagens Industri att svenska myndigheter fått uppdraget att förbereda avvisningar av uppemot 80 000 personer. På torsdagsmorgonen toppade nyheten svenska såväl som internationella nyheter.

Att detta slås upp stort är märkligt menar asylrättsjuristen Viktor Banke. Avslagsfrekvensen brukar ligga runt 45 procent, vilket är den siffra som beräkningen vilar på.

– Det är ingen nyhet. Nyheten borde vara att det slås upp så stort. Det har inte skett någon förändring i Migrationsverkets sätt att arbeta, den enda förändringen är att man har fler beslut att skriva, säger Viktor Banke.

Att inrikesminister Anders Ygeman så kraftfullt går ut och förklarar en självklarhet beror förmodligen på att man vill signalera att man tar frågan på allvar och har kontroll, tror Viktor Banke.

Det kommer emellertid bli mycket svårt att utvisa dem som får avslag på sin asylansökan. Bland annat på grund av att många försvinner snabbt efter att de fått avslag.

Men också för att Sverige saknar eller har svaga återvändandeavtal med länderna där merparten av de asylsökande kommer ifrån, exempelvis Afghanistan, Irak, Iran och Somalia. Dessutom skickar Sverige inte tillbaka flyktingar från Syrien, där runt 30 procent av de asylsökandena kom från under 2015.

I de 45 procent som avvisas har man också räknat in de som lämnat sitt fingeravtryck i ett annat EU-land och därmed överförs till det landet enligt Dublinförordningen.

– De räknas som ej beviljade av Migrationsverket, men det innebär inte att de inte har asylskäl. Om man räknar bort Dublinärendena är beviljandegraden i Sverige 77 procent, säger Viktor Banke.