Corona »Nu har vi alla ett stort och eget ansvar« sa statsministern i sitt tal till nationen. Men vad betyder det för den som är symptomfri? Ska man hålla avstånd och jobba hemifrån eller ska man leva på som vanligt? Dagens Arena reder ut vilka rekommendationer som gäller dig.
I helgen kom solen och med den glada människor i lämmeltåg i motionsspåren och på nyöppnade uteserveringarna. I parker och på lekplatser knödde barn och föräldrar som torkade rinniga näsor. När årets första riktiga vårhelg var över satt statsminister Stefan Löfven (S) i ett direktsänt tal till nationen och sa »Nu har vi alla ett stort eget ansvar. Det kommer några få avgörande stunder i livet då man måste göra uppoffringar inte bara för din egen skull utan också för att ta ansvar för din omgivning, för dina medmänniskor och för vårt land.«
Vad innebär det, att ta ansvar och göra uppoffringar för majoriteten av oss? Vad är det som gäller om du är symptomfri, ska du fortfarande hålla avstånd och jobba hemifrån?
Joakim Esbjörnsson, docent i virologi vid Lunds universitet säger att det allmänna rådet för människor som är symptomfria är att hålla avstånd 1,5–2 meters till varandra. Även utomhus.
– Det finns vissa indikationer på att man kan smitta även innan symptom uppkommer. Det är inte konstigt i sig, så är det med vissa andra förkylningsvirus också. Det är en gråzon innan du får symptom för timmarna innan upp till två dagar innan kan du smitta om du bär på viruset men inte blivit sjuk än. Så rådet att hålla avstånd till varandra gäller även symtomfria, och även utomhus.
Även de som har symptom så som snuva, hosta eller feber kan gå ut säger Joakim Esbjörnsson, men ska undvika platser där det vistas mycket folk.
– Ja undvik torg eller promenadstråk där det är mycket folk. Men däremot kan man gå ut i sin trädgård kanske, eller till och med en promenad runt kvarteret, men att då håll avstånd till andra människor är jätteviktigt.
Snoriga barn ska vara hemma
På Folkhälsomyndighetens hemsida står det att vuxna och barn som har symptom ska stanna hemma och försök att låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Stockholm som är värst drabbat i landet har skärpta coronadirektiv i de kommunala förskolorna och resultatet är många hemskickade barn. Det räcker med snuva och hosta.
Barn som skickats hem från förskolan eller skolan på grund av lätta symptom ska stanna inne tycker Joakim Esbjörnsson.
– Har man barn med symptom så ska man hålla barnen hemma. Eller ute där de inte träffar andra barn eller andra vuxna. Det handlar mer om att man ska begränsa smittspridningen i landet i stort, än att det skulle vara farligt för det enskilda barnet.
Stefan Löfven sa i sitt tal till nationen på söndagskvällen att fler åtgärder kan komma att bli aktuella.
»Jag vill att ni ska vara förbered på att fler ingripande beslut kan komma. Ibland med kort varsel och ibland som stör vardagslivet än mer.«
Bör symptomfri leva som vanligt?
De senaste dagarna har allt fler röster höjts för att samhället och den svenska ekonomin inte ska stängas ner. Att det är viktigt att människor som är symptomfri lever på som vanligt, köper lunch ute, fikar och shoppar kläder. Joakim Esbjörnsson säger att det är en bra tanke, men viktigt att man inte springer in och köper lunch eller fika om man är lite förkyld.
– Jag tror att det kan vara viktigt att hålla igång samhället, att köpa mat på restaurang och handla men kanske skicka någon annan att köpa bullarna på bageriet, eller vad det nu kan röra sig om, om man har några förkylningssymptom. Även om du som individ känner att du är frisk, men att du har en droppande näsa, så ska du undvika att handla eller att vara på platser med stora folksamlingar, säger Joakim Esbjörnsson.
»Frustrerande att behöva begränsa ditt liv«
Stefan Löfven talade också direkt till riskgrupperna.
»Det gäller även dig som är 70 plus eller tillhör en annan riskgrupp. Jag förstår att det är frustrerande att behöva begränsa ditt liv, dina sociala kontakter. Men det är just nu nödvändigt. För din egen hälsas skull, så klart, men också för att skydda andra människor och ge sjukvården möjlighet att klara av situationen.«
–Det har ju visat sig att risken för svår sjukdom är större bland äldre personer, särskilt om man har vissa underliggande sjukdomar. Därför bör dessa personer följa folkhälsomyndighetens råd att undvika platser där det rör sig mycket människor, t.ex. affärer och restauranger. Detta gäller såklart även om man för tillfället känner sig frisk och stark, vitsen är ju att undvika att bli smittad, säger Joakim Esbjörnsson.
Läs mer om vilka som tillhör riskgruppen på Folkhälsomyndighetens hemsida.
Sedan en vecka tillbaka rekommenderar Folkhälsomyndigheten de som bor i Stockholmsregionen och som kan jobba hemma att göra det. Det är ingen generell rekommendation till hela landet. Utan varje företag bestämmer själva vilka åtgärder och rekommendationer de vidtar och har för sin personal.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.