Nyhet Medan många företag går på fälgarna, finns de det har gått riktigt riktigt bra för. I Storbritannien kan företagen som tjänat på pandemin nu bli beskattade dubbelt upp, för att fylla hålen i den brittiska ekonomin och för att rädda de fysiska butikerna.
För alla företag har pandemin inte varit nattsvart – tvärtom. Flera branscher har genererat mer business än någonsin förr: dagligvaruhandeln, byggvaruhuskedjor, hemelektronikskedjor, it-bolag som tillhandahåller datainfrastruktur, och onlinekasinon – för att bara nämna några.
I Storbritannien riskerar de företag som tjänat sig en rejäl hacka på coronapandemin att dubbelbeskattas. Tanken är att det extra klirret till statskassan ska hjälpa stadga upp den brittiska ekonomin som drabbats hårt av pandemin – under andra kvartalet var BNP-raset 20,4 procent.
»Överdriven vinstskatt«
Det brittiska finansdepartementet skissar just nu på flera skatteförslag. Det rör sig dels om en »överdriven vinstskatt«, en engångsskatt riktad mot företag som har sett sina resultat skjuta i höjden till följd av pandemin. Något som The Sunday Times vad först med att rapportera
Amazon är att av de företag som – om skatten blir av – kommer att påverkas. E-jättens försäljning i Storbritannien har ökat med över 50 procent och omsatte förra året £19,5 miljarder.
Andra företag som med stor sannolikhet kommer att engångsbeskattas med den påtänka »covid-skatten« är Asos, företag som levererar mat, paketföretag och dagligvaruhandeln.
Men att något liknande skulle vara en bra idé för Sverige tror inte Åsa-Pia Järliden Bergström, ekonom på LO.
– Av flera skäl egentligen. Dels för att de svenska statsfinanserna klarar kostnaderna för de åtgärdspaket som regeringen presenterar genom lån och underskott under en period, det andra är att problemen med övervinster eller för stora kapitalinkomster ska lösas inom ramen för skattesystemet på lite mer lång sikt. Jag tycker även att det utifrån ett näringslivsperspektiv skulle vara en dålig idé att ändra bolagsbeskattning tillfälligt och ge företag osäkra förutsättningar.
Förhindra butiksdöden
Storbritannien är ett av de länder som under perioder varit helt nerstängt på grund av pandemin och det har slagit hårt emot de fysiska affärerna. Bland annat har Boohoo, en klädesbutik med olika märken på internet, nyligen köpt upp den konkursade, men anrika, varuhuskedjan Debenhams och företaget planerar att driva vidare på webben, utan de fysiska butikerna.
En utveckling som den brittiska regeringen hoppas kunna förhindra med hjälp av de nya skatterna. Till The Sunday Times säger en person nära till finansminister Rishi Sunak att Sunak är medveten om att dagens skatt på e-handel bidrar till att »döda de fysiska butikerna och att något krävs för att stoppa utvecklingen«.
I februari möts det brittiska finansdepartementet med it-bolag och e-handelsbolag för att diskutera hur en extra skatt på e-handel kan utformas.
Men det är inte bara Storbritannien som kikar på möjligheterna kring digital beskattning.
– Digital beskattning är något man jobbar jättemycket med inom EU och hela OECD. Alltså hur man ska beskatta digitala tjänster och företag och att man ska göra det där tjänsten utförs. Det handlar ju om att gemensamt kunna ha någon form av bolagsbeskattning av de stora internetjättarna. Något jag spontant är positiv till, säger Åsa-Pia Järliden Bergström.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.