Stockholms Stadshus Bild: Rutger Blom/Flickr

Stockholms stad Efter flera veckors förhandlingar väljer MP och Alliansen att bilda majoritet ihop. – Jag  kan konstatera att det är en nej-sägarallians som ska försöka styra Stockholms stadshus. Det ska bli intressant när de presenterar något de är för, säger avgående finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Den överenskommelse som MP och de borgerliga partierna i Stockholm enats om innefattar bland annat att det omdiskuterade Nobelcenter inte byggs på Blasieholmen, nej till OS i Stockholm och nej till Applehuset i Kungsträdgården, samt att miljözonerna i Stockholm endast gäller Hornsgatan. Även investeringar i den av Moderaterna önskade Österleden skjuts upp fyra år. Nej blir det även till Swedavias avtal för Bromma flygplats. 

Miljöpartisten Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholm stad, säger att Miljöpartiet gick till val på att göra Stockholm till en öppen och hållbar stad.

 

Daniel Helldén

 

– Vi får igenom mycket av vårt valmanifest samtidigt som vi kan se till att Sverigedemokraterna inte får inflytande i Stockholm, säger Daniel Helldén och tillägger:

– Vi ska göra Stockholm klimatneutralt till 2040. Eldning av fossil olja ska upphöra senast år 2025.

Clara Lindblom, äldre- och personalborgarråd för Vänsterpartiet, är inte jätteimponerad av de vinster Miljöpartiet anser sig ha fått igenom.

 

Clara Lindblom, (V), avgående äldre- och personalborgarråd i Stockholm

 

– Mycket av det som MP presenterade idag är sånt som har redan kommit överens om i det röd/grön/rosa styret. Jag blev faktiskt lite förvånad för mycket är gammal skåpmat som vi redan hade fattat beslut om.

Hon tar som exempel beslut om att göra Stockholm till en fossilfri stad, satsningar på cykeltrafiken, en klimatmiljard.

– Att få med sig MP, vars väljare till 78 procent ser sig som vänster, trodde jag skulle kosta mer för alliansen. MP bad om stödröster veckan innan valet – jag tror att många av deras väljare är ganska besvikna nu.

Karin Wanngård (S), fram tills nu finansborgarråd i Stockholms stad uppger att partiet gjort sitt bästa för att få med MP på ett fortsatt rödgrönrosa styre – om än ett sådant i minoritet.

 

Karin Wanngård

– Det som har hänt är att Helldén inte velat förhandla överhuvudtaget. Han har pratat med alliansen i fyra veckor, säger Karin Wanngård.

DN rapporterade förra veckan att S »sockrat« sitt bud till MP för att vinna över dem från alliansen, bland annat genom att erbjuda dieselförbud på vissa gator i stan. Men på frågan om S borde ha visat sig mer positiva tidigare till miljözoner eller kunde ha gjort något bättre i samtalen med MP är Karin Wanngård inte med på beskrivningen.

– Vi har aldrig sagt nej till miljözoner, tvärtom. Vi har velat se en bred uppgörelse och tillsatt en parlamentarisk grupp. Det här handlar inte om det – det handlar om att Helldén vill att MP ska bli det femte allianspartiet.

– Jag kan konstatera att det är en nej-sägarallians som ska försöka styra Stockholms stadshus. Nej till Applehuset, nej till heltid i förskolan, nej till östlig förbindelse. Det ska bli intressant när de presenterar något de är för, säger avgående finansborgarrådet Karin Wanngård (S), som tror att det nu blir mer skattesänkningar och utförsäljningar.

Hon tror att den så kallade Österleden ändå kan bli av, om en tillträdande regering är intresserad av att betala för den.

– När det gäller östlig förbindelse sa Anna (König Jerlmyr red.anm) tydlgit att hon fortfarande är positv till den, men att staden inte ska betala, säger Karin Wanngård.

På riksdagsplanet klarade Miljöpartiet riksdagsspärren för att var femte röst på partiet var en stödröst från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Clara Lindblom tycker att MP skulle ha stannat med S, V och Fi.

– Hade MP stannat hos oss hade man dels kunnat styra i minoritet och både behålla välfärden och få en radikal klimatpolitik. Det går att styra i minoritet och i det här fallet gav MP inte ens de röd/rosa en chans.

Är det något särskilt du reagerade på av de förslag som kom fram från den nya majoriteten?

– Jag har bara sett presskonferensen och jag blev förvånad över att det var så lite om bostäder. Jag kunde inte höra ordet hyresrätt en enda gång. Det är en av Stockholms prioriterade frågor att få till bostäder för vanliga stockholmare och där har inte alliansen ett bra “track record” om man säger så.

Med ett grön/blått-styre uppger Miljöpartiet att det kommer att bli fortsatt stopp för ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter i innerstaden och närförorter.

– Det finns ju inte så mycket kvar att ombilda i närförort och i innerstan, så det är ju inget svårt löfte för alliansen att ge.

Fotnot: Artikeln har uppdaterats efter publiceringen,  under eftermiddagen den 12 oktober.