Recension I en ny bok åskådliggör historikern Wilhelm Agrell likheterna mellan Rysslands anfallskrig mot Ukraina och inledningen av andra världskriget. Manne Wängborg har läst den.
Historikern Wilhelm Agrell är inte den förste – och med säkerhet inte den siste – som pekar på stora likheter mellan Tysklands Führer Hitler och Rysslands envåldshärskare Putin, och drar paralleller mellan 1930-talets eskalerande konflikter i Europa som ledde fram till andra världskriget och Rysslands lömska hot och utpressningspolitik som ledde fram till det krig mot Ukraina som vi bevittnar idag.
I sin uppslagsrika bok En tid för krig – Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 (Lund: Historiska Media, 2024) åskådliggör Wilhelm Agrell historiska likheter mellan Rysslands anfallskrig mot Ukraina som påbörjades den 24 februari 2022 och inledningen av andra världskriget. Baksidestexten preciserar: ”Vägen mot andra världskriget var liksom Ukrainakrigets förhistoria kantad av omvärldens önsketänkande, felbedömningar och obeslutsamhet.” Wilhelm Agrells bok är en skriande varningsklocka! Men inför ett massivt och alltmer entydigt ryskt hot mot Ukraina valde samtiden att blunda och hålla för öronen.
Tydliga likheter
Den insiktsfulle Wilhelm Agrell är en försiktig pedagog och varnar själv för faran med en sådan jämförelse: ”En historisk dubbelexponering av detta slag är en synliggörande men samtidigt vansklig metod. Likheterna mellan de två förloppen är tydliga och kan lätt förstärkas av själva jämförelsen.” Med en dråplig liknelse betecknar Wilhelm Agrell detta som ”ett slags sökande under historiens gatlykta”.
Det är en bitter paradox att detta blodiga krig utkämpas mellan Rysslands och Ukrainas folk, två närbesläktade ”brödrafolk” som levt sida vid sida och varit kulturellt sammantvinnade i flera århundraden. Kriget kommer sannolikt att omöjliggöra normal grannsämja mellan länderna under överskådlig tid.
Wilhelm Agrells läsvärda och ambitiösa text borde dock ha sluppit ett antal onödiga slarvfel som enkelt hade kunnat rättas till med en vanlig korrekturläsning eller stavningskontroll.
Historiens dom
I ett nötskal var, som sagt, det som kännetecknar de båda förloppen ”önsketänkande, felbedömningar och obeslutsamhet”. Den bland Europas statsmän som mer än någon kommit att förkroppsliga dessa tre misstag före andra världskriget är Storbritanniens premiärminister Neville Chamberlain. Hur historiens dom mot dagens stormaktsledare – en Joe Biden, en Olaf Scholz eller en Emanuel Macron – kommer att formuleras återstår att se. Ett preliminärt tips är att endast Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i historiens ljus kommer att framstå som den som konsekvent stod upp mot Putin.
Rysslands anfall mot Ukraina den 24 februari 2022 var mer än ett folkrättsvidrigt övergrepp mot ett grannland. Mer än ett brott mot internationell rätt och en kränkning av vedertagna normer. Mer än död och lidande för oskyldiga medmänniskor. Det innebar krossandet av den globala fredsordningen med oöverskådliga långtidskonsekvenser.
Eller, för att citera Wilhelm Agrells allvarsmättade slutkläm: ”Det är som om det huvudsakliga slaget den 24 februari 2022 varken riktades mot Ukraina eller mot det samlade väst utan mot något mer fundamentalt, tron på en historisk utveckling, en civilisationsprocess utan vilken barbariet lurar.”
Manne Wängborg, f.d. ambassadör
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.