Angela Merkel vann valet till priset av att FDP åkte ur förbundsdagen. Vem ska hon nu regera med? Dagens Arenas tf chefredaktör Yonna Waltersson kommenterar eftervalsdebatten på plats i Berlin.
Varför vann Angela Merkels CDU valet?
– Valet är en enorm framgång för Angela Merkel som person, inte för kristdemokraterna CDU. Tyskarna ville ha henne som förbundskansler. Hon har blivit en symbol för stabilitet och förmedlar bilden av att hon inte bara tar hand om Tyskland, utan hela Europa.
– Hennes sätt att stå med händerna (se bild längst ner) fångar verkligen känslan som funnits i den här valkampanjen. CDU:s ungdomsförbund har även gjort flash-mobs i shoppingcenter där många ungdomar samlats och ställt sig i den positionen. I mätningar svarar väljare, oavsett om de röstat på SPD, Die Grünen eller Die Linke, att de tycker att Merkel har gjort ett bra jobb.
Så det är en person som vunnit det tyska valet, inte en politik?
– Ja, det kan man säga. Det var väldigt tydligt i hennes sista tal inför valet. Det innehöll väldigt få inrikespolitiska sakfrågor och hon gick egentligen aldrig till angrepp mot sina motståndare. CDU har helt enkelt gått till val på Angela Merkel.
– Det ska också sägas att socialdemokraterna SPD samtidigt har missat chansen att flytta upp sakpolitiken på agendan. Det fanns ju frågor som hade potential, till exempel kampen för höjda minimilöner, investeringar i infrastruktur och frågan om den bristande kvaliteten i utbildningssystemet. Men det blev aldrig avgörande i valet.
Varför då?
– Dels valde SPD en alltför icke-konfrontativ linje. Dels har de haft stora problem med sin organisation. I praktiken har det bedrivits flera olika kampanjer samtidigt som inte har kommunicerat med varandra. Om man inte håller sams internt har man svårt att nå ut med sina frågor.
Hur har oppositionen mot CDU sett ut?
– Den har varit splittrad. SPD har ju velat samarbeta med miljöpartiet Die Grünen, däremot har man helt avvisat vänsterpartiet Die Linke. Die Linke backade visserligen i det här valet, men de är fortfarande Tysklands tredje största parti. De har fått många proteströster från unga personer och socialdemokrater som är missnöjda med att SPD gått för långt åt höger.
– Det kan bli annorlunda till nästa val. Men för att SPD ska kunna närma sig Die Linke behöver förmodligen Die Linke förändra delar av sin politik. De behöver bli mer pragmatiska och till exempel acceptera Natomedlemskapet.
Hur ser du på att CDU:s samarbetspartner, liberala FDP, åkte ur förbundsdagen?
– Det är faktiskt en ganska stor grej. En av de partier som grundade den moderna tyska republiken finns inte längre representerat i förbundsdagen. De finns inte heller kvar i så många delstater. Så de kommer få det jättesvårt att komma tillbaka.
Vad hände?
– Dels har de slukats i koalitionen med Merkels CDU. Det var samma sak som hände för SPD när de satt i koalition med CDU mellan åren 2005 och 2009. De äts upp av CDU, och de äts upp av Merkel. Det var också tydligt i valkampanjen att CDU var ute efter FDP:s röster, vilket de också fick. Det har nog försämrat relationen mellan de två partierna.
– Sedan har FDP haft problem med ledarskap och interna konflikter. Om de ska ha en chans att komma tillbaka så behöver de söka sig till sina rötter och uppstå som ett vänsterliberalt parti. Alternativet är att de går i samma riktning som populistiska AFD (euroskeptiska Alternative für Deutschland) och det vore förmodligen destruktivt.
När FDP nu försvunnit, vilka kommer Merkel bilda koalition med?
– Alternativen är SPD eller Die Grünen, men med största sannolikhet blir det socialdemokraterna SPD. Men det kommer bli svårare för Merkel den här gången, eftersom det inte finns något parti som egentligen vill sitta i en koalition med henne. Det är ju också ett faktum att kristdemokraterna tenderar att äta upp sina mindre koalitionspartners. Så det är en balansgång och ett svårt strategiskt val för SPD, ska man gå in i en koalition eller inte?
Vad kommer att hända?
– Med allra största sannolikhet kommer SPD bestämma sig för att ingå i koalitionen, men man kommer att kräva inflytande och tunga ministerposter. Det innebär att det kommer ta tid innan det kommer en regering på plats och det kommer dröja innan man har ett regeringsprogram. I värsta fall kan det dröja till november innan man har en regering i Tyskland.
Vad kan SPD få ut av koalition rent politiskt?
– Partiet har till exempel tryckt på att höja lägstalönerna, och det är en sådan sak som jag tror Merkel skulle kunna släppa igenom. I alla fall i någon form. SPD kommer även få stor makt över energifrågorna.
– Det man också kan hoppas på är att socialdemokraterna förmår Merkel att bli mer solidarisk i EU-politiken. Att man till exempel inför investeringsfonder för krisländerna och ökar investeringarna i Tyskland, vilket skulle kunna bryta den åtstramningspolitik som Merkel fört. Då skulle den tyska ekonomin kunna bli ett draglok för andra krisande EU-länder.
Avslutningsvis, det ryktas om att Merkel inte kommer sitta kvar så länge. Vad vet du om det?
– Ja, ryktena säger att hon kommer att avgå om två år. Problemet för CDU är att det inte finns några starka kandidater att ta över. Ingen är i närheten av att vara lika populär som henne. När Merkel försvinner kan det bli slutet på en era av kristdemokratisk dominans. Det är också det SPD och de andra partierna hoppas på.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.