Hej Marcus Svensson, ledarskribent på Smålandsposten! Är hiphop farlig?
Du anser att hiphop kan jämföras med vit makt-musik eftersom den är en ”musikkultur där rasismen i stället riktar sig mot det vita samhället”. Hur visar det sig?
– När ras-stereotyper förstärks på det sätt som sker inom hiphopen bottnar det i uppfattningar om nedärvda mentala och intellektuella anlag och moralisk karaktär. I andra sammanhang brukar man betrakta detta som utslag av just rasism. Frågar man Kanye West handlar det bara om klass och underordning, men det är en förenklad bild. Det går förstås att göra hundra reservationer till mitt påstående, men hiphopens traditionella teman som ras, klass och kan kan inte bortförklaras med att genren breddats och popifierats. En hel drös sociologer och historiker har pekat på just detta, som Eithne Quinn till exempel.
En vanlig liberal idé är att konsten bör vara fri från krav på moralisk uppbygglighet. Vad grundar sig din konstsyn på?
– Jag är en konservativt orienterad person och ansluter mig till tanken att konsten ska vara fri från moraliska krav. Däremot väjer jag inte för värdefrågor vilket liberaler ibland tenderar att göra. Jag har aldrig varit ute efter att förbjuda något utan vill dra in kulturen, och då inte minst populärkulturen, i det politiska samtalet. I den meningen är Sverige ett fattigt land. Vi klarar av att diskutera estetik och form, men är ofta neutrala när de kommer till det substantiella.
Vad lyssnar du på för musik?
För det mesta blir det cowboymusik. Det passar ju faktiskt också oss ledarskribenter som ibland måste skjuta från höften.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.