P M Nilsson DIS nya medarbetare

Internationella finanstidningar är klart påverkade av den nya jämlikhetsdebatten och skriver mycket om Piketty och annan forskning som visar att nedsippringsteorin inte höll.

Hur förhåller sig Di till de ökande klyftorna?
– Varken Piketty eller Di anser att ökande klyftor vad gäller inkomst är ett stort problem i Sverige. Det var rätt att öka incitamenten för arbete i socialförsäkringarna och det är viktigt att ha större spridning i inkomst beroende på utbildning, erfarenhet etc.

Den lite yrvakna debatten om vikten av långsiktigt ägande, apropå Scania och AstraZeneca, visar också att allt fler förstår vikten av att också svenska medborgare kan bli och fortsätta vara riktigt rika för att kunna ta ägaransvar

Märks det något ökande intresse från era läsare för jämlikhetsfrågor?
– Ja, vad gäller skolan. Ingen accepterar att utbildning är dålig, särskilt inte för barn med svåra utgångslägen.

I höstas skrev du att Sverige inte kan hoppas på en högerregering med majoritet förrän SD avradikaliserats så mycket att partiet accepteras som regeringsunderlag. Många tycker nog att det låter som ett skräckscenario. Hur tänker du?
– Radikala partier brukar normaliseras när de kommer in i parlamenten. Miljöpartiet gick igenom en sådan process och till slut också Vänsterpartiet. Samma sak sker långsamt med SD. Man brukar prata om de radikalas påverkan på andra partier men den motsatta påverkan är mycket större och ofta underskattad.