På de amerikanska universiteten frodas idéerna om en ny radikal ekonomisk politik. Är det ett skifte på gång?
Många hoppades att finans- och skuldkrisen 2007 skulle skaka liv i en ny debatt om samhällsekonomin. Men det har varit förvånansvärt tyst från politiskt håll om hur ekonomin kan förändras i grunden. Hur vi ska undvika de allt tätare tillgångsbubblor och finanskriser som finanskapitalismen givit upphov till. Till nu.
Donald Trumps och Bernie Sanders framgångar i de amerikanska primärvalen visar att ekonomin spelar en avgörande roll när en presidentkandidat ska koras. Men om det varit tyst från etablerade politker, så har det bubblat desto mer på amerikanska universitet. Här blomstrar de radikala tankarna.
En rad forskare har med utgångspunkt i marxistiska verktyg letat nya stigar in i den ekonomiska debatten. Tre av dem – Richard Wolff, Robin Hahnel och John Roemer – har med olika utgångspunkter formulerat program för en ny ekonomisk politik. Forskningen kallas ibland heterodox, för att den ifrågasätter några av de grundläggande utgångspunkterna för ekonomiforskningen.
Richard Wolff, professor i ekonomi vid University of Massachusetts och författare till boken Imagine Living in a Socialist USA, menar att utvecklingen är till lika delar paradoxal och intressant.
– När jag åker till Europa får jag ofta höra frustrerade partimedlemmar i socialdemokratiska och socialistiska partier förklara bristen på inflytande inom akademin. Här är det tvärtom. Universiteten har en enormt vital och dynamisk forskning och debatt, men partipolitiken står och stampar. Vi har en generation av doktorer och professorer med spännande idéer, säger han på telefon från Boston på den amerikanska östkusten.
Detta är ett utdrag av en text publicerad i #3 2016 av Magasinet Arena. Vid citering, referera till Magasinet Arena. Vill du läsa vidare? Köp numret här.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.