Etiopiska sädesslaget teff börjar bli en ny hälsotrend, men när efterfrågan på världsmarknaden stiger, gör priset det även i ursprungslandet.
Jag har ett minst sagt kluvet förhållande till den nitiska hälsosamhet som präglar just vår stund på jorden. Men vissa positiva effekter har den, inte minst när det gäller produktutveckling och utbud.
Då tänker jag inte enbart på innovationer som proteinbarer med smak av dammsugare. Utan även på större förskjutningar i riktning mot hur vi faktiskt borde äta: Mer grönt och mindre kött.
Bara ett fåtal ovanligt självuppoffrande kan tänkas avstå från rött kött för att vi egentligen alla måste, för klimatets skull. Hälsotrenden gör däremot det vegetariska till ett egenintresse. Och att välja något för att det känns bra för en är ju betydligt mer lockande än att göra det man borde.
Det selektiva, hälsosamma ätandet – ofta fritt från gluten, mejeriprodukter och allt annat vanligt – kan vara väldigt enerverande. Det retliga ligger mycket i att det som har varit gott nog för oss alla plötsligt inte duger. Men det finns ju också något framåtsyftande i att inte nöja sig med saker så som de är.
På min lokala landsortsstormarknad står numera kimchi och kikärtsmjöl på LCHF-hyllan. Tidigare fanns ingetdera, över huvud taget.
Sett i ett större perspektiv finns mycket att upptäcka. Tre grödor – vete, majs och ris – svarar i dag för hälften av världens kaloriintag. Och trots att det finns åtminstone 12 500 ätliga växtarter kommer 95 procent av vårt näringsintag från växtvärlden från blott 30 av dem.
På engelska talas det om ”orphan”, ”neglected” och ”underutilized” grödor. Det rör sig om arter som skulle kunna vara, eller har varit, använda i stor skala, men som på grund av ekonomi och andra förutsättningar aldrig blivit massivt beforskade, kultiverade och marknadsförda.
Quinoa och chiafrön är två exempel som slagit stort. Ett tredje, mer på gång, är etiopiskt teff.
Teff är ett glutenfritt och ovanligt näringstätt sädesslag som används bland annat i injera, det pannkaksliknande syrliga bröd som är fundamentalt i etiopisk matlagning.
I Sverige säljs teffmjöl i dag i hälso- och gymkostbutiker. Övergången från ”negligerat” till hajpat hälsobetingat livsmedel har dock ofta visat sig vara bekymmersam.
När efterfrågan på världsmarknaden stiger, gör priset det även lokalt. Tillgången på ett baslivsmedel undermineras för att proteinshakerna ska boostas någon annanstans. Teff är, hittills, ett särskilt olyckligt exempel.
För tio år sedan ingick Etiopiens regering ett avtal med det holländska företaget HPFI, som fick rätt att teckna europeiska patent på teffprodukter mot att Etiopien skulle få del av intäkterna. HPFI gick snart i konkurs. Då hade ägarna emellertid hunnit starta nya bolag dit patenten – men inte skyldigheten att dela vinsten med Etiopien – överförts.
Utvecklingen har inte varit spikrak. Men faktiskt inte heller nattsvart. Sedan något år exporterar det etiopiska företaget Mama Fresh färsk injera till bland annat Sverige.
Det är inte kört. Varken för teff eller för Etiopiens chanser att tillgodogöra sig vinsterna när denna mångtusenåriga gröda slår i resten av världen, via gym- och hälsokost.
Av Jenny Damberg
Publicerad i #6 2015 av Magasinet Arena. Vid citering, referera till Magasinet Arena. En prenumeration av tidningen kan tecknas här »
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.