Bankernas beskyddare
I De sju samurajerna anlitar byborna väktare för att skydda byn mot rånare. Det kostar pengar som annars hade kunnat användas till investeringar. Resonerar staten likadant, fast i enorm skala?
I De sju samurajerna anlitar byborna väktare för att skydda byn mot rånare. Det kostar pengar som annars hade kunnat användas till investeringar. Resonerar staten likadant, fast i enorm skala?
Hannah Arendts Totalitarismens ursprung är kusligt aktuell. Paralleller går att inte bara att dra till flyktingar situation i Europa och klimatpolitiken, utan även till moderna högerpopulisters framgångar.
Stefan Löfven och hans feministiska regering gör en redan utsatt situation för kvinnor på flykt ännu farligare, när de stryper möjligheten till familjeåterförening.
Partistrategen Aron Etzler bestämde sig för att omvandla V till ett pragmatiskt och regeringsdugligt parti. Men världen tröttnade på etablissemanget och ropade i stället efter politisk revolution. Vad ska han göra nu?
Privata skulder är enligt Adair Turner ett av västvärldens mest allvarliga problem. Helt enkelt därför att det lätt blir för mycket – och särskilt om reglerna för banker tillåter det.
Den engelske ekonomijournalisten Paul Mason dödförklarar, än en gång, dagens ekonomiska system.
Regeringen och många svenskar har under hösten kapitulerat inför utmaningen att anpassa vårt samhälle till fler asylsökande. Att benämna ett problem som systemkollaps är inte en analys.
Aftonbladets kulturchef svarar på Arenas stora fråga: När blir det bättre?
SOM-institutets föreståndare svarar på Arenas stora fråga: När blir det bättre?
Det förblir lite synd om den klassiska gitarrepertoaren som på grund av sin lågmäldhet har svårt att hävda sig.
Om ett samhälle där enskilda personer »tar saken i egna händer«.
Att ens tala om den arabiska våren kan låta som ett hån i dag, när Syriens diktator dödar sitt eget folk. Men fem år senare går det ändå att urskilja några ljuspunkter.
Dagens Arena publicerar serietecknaren Sara Hanssons illustration från Magasinet Arena nr 1 2016.
Balans används allt oftare för att beskriva det idealtillstånd som fortfarande är idealet. Det är knappast en ny idé, utan en av de äldsta mänskliga föreställningarna, inte minst när det gäller matvanor.
»Jag har mer respekt för dina åsikter än någon annans här och det hade varit jättekonstigt annars.«