Vi frågade en idéhistoriker och en ungdomskulturforskare den svåra frågan: Vem är egentligen tidernas mest inflytelserika tonåring?
Sven-Eric Liedman, idéhistoriker:
Det var efter andra världskriget som man började se tonåren som en särskild period i livet. Tonåringen är ungefär jämnårig med popkulturen. Genom den skapades många berömda tonårsstjärnor.
Michael Jackson är nog den ryktbaraste. Han var 13 när han började sin solokarriär. Men sedan har det kommit andra. Zara Larsson är en av de mest kända tonåringarna i världen i dag.
Aldrig har så många känt till tonårsstjärnor som under de senaste decennierna. Men hur länge kommer deras ryktbarhet att vara?
På den tiden kungar hade stor makt fanns det en del som blev mäktiga redan som tonåringar. Karl XII är en av dem. En annan är Ludvig XIV av Frankrike. Han blev kung när han var fyra, och han började få ett visst politiskt inflytande i sena tonåren.
Sådana som Karl och Ludvig finns det åtskilliga fler, liksom det finns tonårshelgon. Bernadette var 14 år när hon för första gången tyckte sig se jungfru Maria i Lourdes. Ännu nästan 150 år senare kommer stora mängder pilgrimer till Lourdes.
Om jag till sist ska välja den allra mest betydelsefulla tonåringen så väljer jag inte en utan två, båda från fiktionens värld: Romeo och Julia, det unga kärleksparet i Verona som Shakespeare gjort odödligt med sitt drama.
Romeo och Julia behåller sin ställning som det mest berömda kärleksparet i historien; och vad hör samman med tonåren om inte förälskelsen?
Ove Sernhede, sociolog, ungdomskulturforskare och professor vid Göteborgs universitet:
Världens genom tiderna mest inflytelserika tonåring är ingen cool kille med gitarr, inte heller någon oborstad rebell i svart läderjacka.
Den tonåring som med störst verkan gripit in i ett historiskt skede och som blivit en tidlös ikon är inte ens kille.
Hon brändes på bål 1431 nitton år gammal och har under århundraden framstått som en symbol för kamp mot ockupation och övermakt, dessutom helgonförklarad av katolska kyrkan. Jeanne d’Arc var en enkel bondflicka som växte upp i slutskedet av hundraårskriget mellan England och Frankrike.
Hennes by brändes ned av engelsmännen, vilket satte djupa spår i Jeanne. Som tolvåring fick hon uppenbarelser som manade henne att rädda sitt land. Större delen av Frankrike kontrollerades av England, i allians med hertigen av Burgund.
Trots att Jeanne varken kunde läsa eller skriva fick hon prästerskapets och kung Karl VII:s förtroende. Hon utrustades med en skinande rustning, häst och svärd och blev till Jungfrun av Orléans när hon ledde de franska trupperna till seger vid belägringen av Orléans 1430. Kort därefter blev hon tillfångatagen och i en summarisk rättegång dömd till döden.
Ingen annan tonåring har porträtterats i så många målningar, skådespel och filmer som Jeanne d’Arc. Få historiska gestalter har omgärdats med så stark lyskraft och mångbottnad mytologi.
Texten finns i #4 2015 av Magasinet Arena. Vid citering, referera till Magasinet Arena.
En prenumeration av tidningen kan tecknas här »
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.