De svenska utsläppen är större än vad regeringen säger. Det var budskapet i en debattartikel på DN Debatt skriven av tre forskare, som publicerades igår. Egentligen är det ingen nyhet – flera forskningsrapporter har kommit fram till samma slutsats tidigare.

Vad det handlar om är att i den offentliga utsläppsstatistiken räknas bara de utsläpp som sker i Sverige. Utsläpp som orsakas av det som svenskar konsumerar i form av produkter tillverkade i andra länder räknas inte med. När tre forskare i Uppsala har tittat på detta visar det sig att de svenska växthusgasutsläppen i själva verket har ökat med 20 procent under åren 1993 till 2005.

Miljöminister Andreas Carlgren brukar ofta prata om att Sverige är en förebild för andra länder genom att ha visat att det är möjligt att bryta kopplingen mellan utsläpp och tillväxt. Det kommer han säkerligen fortsätta med, helt i enlighet med den grönmålningsretorik han har praktiserat sedan han tillträdde som miljöminister.

Bäst är då att fortsätta granska regeringens miljöpolitik. På tisdag överlämnar finansminister Anders Borg budgetpropositionen till riksdagen. I den borde regeringen redovisa vad man kommer att göra med de överblivna utsläppsrätterna från Kyotoprotokollet.

Om utsläppsrätterna säljs är de svenska ansträngningarna för att minska utsläppen förgäves. Riksrevisionen har slagit fast att det nationella målet inte kommer att nås om en försäljning skulle ske. Det var något som stod klart redan innan riksdagsvalet förra året.

Regeringen sköt dock upp beslutet om en möjlig försäljning till efter valet. Men något besked kom inte i förra höstens budgetproposition. När det sedan i julas uppdagades att det förekom diskussioner på finansdepartementet om att sälja utsläppsrätterna uppstod en ny debatt. Både Anders Borg och Andreas Carlgren svävade på målet och lovade att återkomma till riksdagen. Nu har det dragit ut på tiden, och ja, vi är framme vid nästa budgetproposition.

På tisdag är det upp till bevis.

 

För övrigt rekommenderas läsning av debattartikeln ”Skattesänkningarna ökar utsläppen” som frilansskribenten Rikard Warlenius publicerade på Dagens Arena i våras. Läs också Greenpeace debattartikel ”Politikens svek ställer högre krav på näringslivet” som publicerades i dag.