En storstrejk har utbrutit på en fabrik som syr kläder till H&M i Kambodja. Anledningen är att arbetare uppges ha sparkats efter att de organiserat sig fackligt. Det är inte första gången fabriken hamnar i blåsväder.
I dag strejkar drygt 4 000 textilarbetare vid en av H&M-leverantören M&V:s fabriker i Kambodja. Anledningen är att ett 20-tal arbetare olagligt ska ha avskedats efter att de organiserat sig fackligt. Förhandlingar mellan fackförbundet Free trade union och arbetsgivaren strandade för andra gången i lördags.
– Företaget har brutit mot lagen när de sa upp arbetarna bara för att de organiserat sig fackligt och kämpat för sina rättigheter, säger fackförbundets ordförande Chea Mony till tidningen Phnom Phen Post.
Facket hävdar också att själva uppsägningen var olaglig eftersom arbetarna jobbat i mer än två år och därför hade rätt till en tillsvidareanställning. H&M globalt förnekar dock att det skett något oegentligt.
– Vi känner naturligtvis till det här. Som vi har förstått det så handlar det här om arbetare som har arbetat på visstidskontrakt som inte blivit förlängda. Men jag är inte helt insatt i frågan, men vi känner till den, säger Håkan Andersson, presskontakt på H&M.
Det här är inte första gången som M&V:s fabrik hamnar i blåsväder. Så sent som i augusti inträffade två fall där ett flertal arbetare samtidigt förlorade medvetandet under sina arbetspass. H&M har i samarbete med Internationella arbetsorganisationen (ILO) hyrt in ett privat företag baserat i Singapore för att utreda händelsen. Rapporten ska offentliggöras inom kort, men H&M vill inte avslöja vad den innehåller.
– Undersökningen är klar. Vi håller på att sammanställa resultaten och ska publicera dem så snart vi är färdiga, säger Håkan Andersson.
Vad kom ni fram till?
– Vi håller på att sammanställa resultaten från den här undersökningen och kommer publicera dem när vi är klara med den här sammanställningen.
Kan du säga något om vad det innehåller?
– Inte förrän vi gjort klart sammanställningen, säger Håkan Andersson.
IF Metalls internationella sekreterare Erik Andersson är besviken på H&M.
– När det här hände krävde vi en utredning av H&M. Och de lovade att ta det här på allvar och facket och ILO skulle få full insyn. Men sen dess har vi inte hört ett ljud från dem, säger han.
För två veckor sedan var Erik Andersson själv nere i Kambodja och besökte de lokala facken.
– De är mycket oroliga men får ingen information. När de frågar företagsledningen om det kan bero på dålig ventilation eller någon ny kemikalie i kläderna får de bara svävande svar, säger han.
Kan det här vara en reaktion på ökad facklig organisering?
– Jag kan inte leda det i bevis. Men det finns tecken som tyder på det. Vi tittar just nu på ett till fall i Thailand där ett 30-tal fackligt aktiva för två veckor sedan fick sparken på Mölnlyckes fabrik. Det mycket väl vara så att arbetsgivarna nu reagerar när facken växer sig starkare, säger Erik Andersson.
Erik Andersson tycker att H&M skulle kunna göra mycket mer för att förbättra arbetsförhållandena hos sina leverantörer.
– Utifrån de hemska arbetsförhållanden som finns i Kambodja och Bangladesh så tycker jag att H&M borde göra mycket mer. Det handlar om arbetsdagar på 12 timmar, sex dagar i veckan. Obefintlig ventilation och extremt låga löner. Det är inte hållbart i längden.
Varför då?
– Det här kommer att avslöjas, filmas och dokumenteras. Jag tror att konsumenterna till slut kommer att reagera och inte vilja köpa deras produkter, säger Erik Andersson.
Även förra året bröt en storstrejk ut sedan en H&M-leverantör sparkat fackligt aktiva.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.