En politiker behöver kunna glida, avslöjade Göran Persson i valrörelsen 2002. Med det menade han ”att ge besked, fast man inte har några besked och ändå låta som man har läget under kontroll”.
Fyra år senare ersattes Persson som statsminister av moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Många har menat att i honom fick Persson en värdig efterföljare som ”glidare”, med mångordiga men oklara besked.
Efter det senaste valet har också regeringspressen då och då med illa dold otålighet brustit ut i frågan: Vad vill egentligen Reinfeldt göra under sin nya mandatperiod som statsminister?
Statsministerns nionde jultal på Högloftet på Skansen i går var emellertid ett klart trendbrott.
Det var ett tydligt anförande om våld i nära relationer, fullt av fakta, inlevelse och empati och med en klar reformvilja i form av mer resurser till kvinnojourer, forskning och utbildning.
Det var – vilket säkert också var avsikten – ett tal som Socialdemokraternas partiordförande Håkan Juholt inte hade hållit. Att nu statsministern tar upp Mona Sahlins fallna jämställdhetsmantel borde svida rejält i skinnet på hennes efterträdare.
Lag och ordning är en gammal moderat paradgren, som Reinfeldt hittills haft svårt att leva upp till. Trots massor av nya poliser fungerar svenskt rättsväsende sällsynt illa. Uppklarandeprocenten är låg och domstolarna långsamma. Genom att fokusera på hur vi i dag hanterar och i framtiden borde hantera våld i nära relationer, kan Reinfeldt förmedla en bild av handlingskraft, som i det stora hela knappast existerar.
Tänk bara på Ekots nyhet i förra veckan om hur polis och åklagare fick hjärnsläpp och på grundval av ett otydligt vittnesmål gjorde en stor terroristrazzia mot några helt oskyldiga personer i Göteborg. Rättssäkerheten måste alltså generellt sett bli mycket bättre i Sverige, inte bara i kvinnofridsfrågor.
Reinfeldts jultal var ett positivt slutackord för regeringen, som knappast skördat några stora lagrar under 2011.
Det var länge sedan utrikesminister Carl Bildt, med sina nedsmetade oljefingrar från Lundin Oil, varit så illa ansatt som i år. Ett löjets skimmer har legat över partisekreteraren Sofia Arkelstens försök till historierevisionism.
Finansminister Anders Borg blev hyllad i Financial Times, men hans sötebrödsdagar kan snart vara slut. En liten notis i tidningen i fredags kunde berätta att Ekonomistyrningsverket tror att Sveriges budgetöverskott 2012 krymper till nära noll.
Arbetslösheten stiger nästa år, och regeringen har slutat tala om ”utanförskapet”. Kamp mot kvinnovåldet är kanske i det läget en bättre paroll.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.