REPLIK | Socialdemokraterna saknar inte idéer för ett hållbart arbetsliv. Sanningen är att idéerna inte går att förverkliga med den budget som gäller.
Svenska folket valde en socialdemokratiskt ledd regering framför en moderatledd. Katarina Brännström (M) kan inte vara ovetande om att på grund av en mycket märklig parlamentarisk situation i riksdagen tvingas en socialdemokratisk statsminister leda landet utifrån en borgerlig budget.
Till skillnad från vad Brännström skriver i sin debattartikel, saknar inte Socialdemokraterna idéer för ett hållbart arbetsliv. Sanningen är att idéerna inte går att förverkliga med den budget som gäller.
Den tidigare regeringens arbetsmarknadspolitik var inte lyckosam. Låt mig påminna om en urholkad a-kassa, en skyhög ungdomsarbetslöshet, långtidsarbetslösheten bet sig fast, fas 3 var en förvaring i stället för en väg tillbaka till arbetsmarknaden. Lägg därtill att detaljstyrningen av Arbetsförmedlingen och ett nedmonterat arbetsmiljöarbete.
Trots de begränsningar som en borgerlig budget ger pågår arbetet med att fram till exempel en ny strategi för arbetsmiljöpolitiken, som är mycket betydelsefullt för att fler ska kunna arbeta mer och längre.
Däremot är det inte möjligt att genomföra:
- Satsningar på Arbetsmiljöverket för att möjliggöra rekrytering av fler arbetsmiljöinspektörer.
- Satsningar på företagshälsovård och arbetslivsforskning.
- Särskilda förebyggande insatser för kvinnors arbetsmiljö.
Samma sak gäller i kampen mot ungdomsarbetslösheten. Arbetet fortsätter för att fler ungdomar ska gå klart gymnasieskolan. Det sker satsningar på ny samarbetsmodell mellan staten, Arbetsförmedlingen och kommunerna för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Jobbet för att fler ska vilja anställa enligt de befintliga yrkesintroduktionsavtalen är igång.
Däremot är det inte möjligt att genomföra:
- 90-dagarsgarantin – en bortre gräns för hur länge en ung person ska kunna vara arbetslös.
- Traineejobb som baseras på yrkesintroduktionsavtalen.
- Utbildningskontrakt för att unga utan gymnasieutbildning ska göra klart sin utbildning.
Det finns ingen kvick fix som löser alla problem på arbetsmarknaden men väl tre viktiga utgångspunkter som väsentligt skiljer den politik som jag står för gentemot den som Katarina Brännström står för:
Socialdemokraterna är beredda att göra det som fungerar och ger resultat. Olika åtgärder ska fungera och ge resultat. Annars ska de omprövas.
Socialdemokraterna är beredda att sätta in tidiga åtgärder vid arbetslöshet och vara uthålliga. Arbetslöshet är som cement, mjukt och formbart i början men sedan stelnar det. Det räcker inte med tidiga insatser utan insatserna måste pågå tills det blir resultat.
Socialdemokraterna uppmanar till samverkan. Frivilligorganisationer, sociala företag, Arbetsförmedlingen, branschorganisationer och Försäkringskassan är några exempel på organisationer som måste hitta samverkansformer för att tillsammans komma med idéer och initiativ.
Sverige behöver en inkluderande jobbpolitik som ser värdet i alla människors arbete och kunskap när nya jobb skapas. Genom smarta utbildningssatsningar på samtliga nivåer i samhället skapar vi förutsättningar för fler att ta morgondagens jobb.
Sverige behöver en aktiv näringspolitik som syftar till gemensamma prioriteringar för forskning, innovation och utbildning. Det krävs en kontinuerlig utveckling av nya varor och tjänster och smartare produktionslösningar som vässar företagens konkurrenskraft. På så sätt kan både näringslivet och den gemensamma sektorn anställa fler.
Raimo Pärssinen (S), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.