Både den som hävdar att Trump är en klassisk fullblodsfascist och den som viftar bort allt prat om fascistoida tendenser har – hittills – fel, skriver Daniel Färm, politisk analytiker.
Är Donald Trump fascist? För att förstå USA:s näste president behövs ett seriöst svar på den frågan.
Å ena sidan har begreppet fascist fått en bred och mindre ordagrann användning. Därför är det inte konstigt att Trump har fått det epitetet.
Å andra sidan menar många, som utgår från en mer klassisk definition av fascism, att det inte går att likställa Trump med 1900-talets fascistiska diktatorer. Protester mot att beteckna Trumps uttalanden som delvis fascistoida kan bero på att många har beröringsskräck med f-ordet. Historiska jämförelser är alltid vanskliga.
Fråga Åsa Romson. Fråga Maud Olofsson. Fråga vem som helst som bryter mot PR-regeln nummer 1: jämför aldrig, aldrig, ALDRIG (sa jag aldrig?) dagens händelser med nazismen eller förintelsen. Dagens kontext och uttryckssätt skiljer sig alltid från 1930-talets, och det är viktigt att inte förminska de brott mot mänskligheten som begicks då.
Däremot kan det vara relevant att försöka att bidra till att saklig bedömning av användandet av en beteckning som fortfarande lever i dag, som vissa anser vara relevanta för vissa uttryck, partier eller politiker – men som andra reagerar starkt mot användandet av.
Det är viktigt. Dels för att det inte är rimligt att bidra till en normalisering av en brutaliserad politisk debatt. Dels för att minska användandet av invektiv som inte är korrekta, utan mest används för att demonisera. Därför behöver vi göra en relevant bedömning av det politiska synsätt som Trump hittills gett uttryck för.
Låt oss bedöma Trump utifrån 22 inte helt ovanliga kännetecken för fascism. Dessa kriterier gör inte anspråk på att vara helt vetenskapliga. De är dels hämtade från textboksdefinitioner på fascsim och består dels av komponenter som ofta används i sakliga diskussioner kring begreppet, ideologin och rörelsen.
En bedömning utifrån en mer klassisk definition av fascism behöver i hög utsträckning göra tillbakablickar på de fascistiska rörelser som var starka i länder som Italien, Portugal, Spanien, Rumänien och flera andra länder framför allt under 1930- och 40-talen. Sedan har givetvis fascistiska regimer funnits i betydligt fler länder, som exempelvis Grekland, Chile och Argentina.
- Auktoritär. Halvcheck! Trump är en enmansshow, där det är hans ord som gäller. Han tål inte att själv – eller hans VP – blir motsagd eller ifrågasatt av t ex teaterskådespelare eller journalister. Och han anser sig veta bättre än generalerna hur kriget mot IS ska föras. Men Trump har inte visat rent diktatoriska drag.
- Individens rättigheter underställs statens behov. Halvcheck! Muslimer, invandrare och vissa andra kan nu berövas ett antal fri- och rättigheter – för ett hävdat statligt säkerhetsbehov. Men Trump står inte för en stark stat i förhållande till individens frihet.
- Personkult kring ledaren och personligt politiskt ledarskap i fokus. Check! Kommentarer överflödiga.
- Odemokratisk. Halvcheck! Trump skulle eventuellt inte acceptera valresultatet, var beredd att fängsla sin politiska motståndare, accepterar inte oliktänkande och oppositionella på sina valmöten eller i vissa andra sammanhang, och vill tysta oberoende medias kritiska granskning av honom själv. Men han lär knappast föreslå total censur eller att förbjuda andra partier.
- Förföljelse och mord på oppositionella/andra grupper. Nej. Det finns ingen anledning att misstänka att Trump skulle gå så långt som fascistdiktaturer runt om i världen har gjort.
- Manschauvinistisk. Check! Trump har gett uttryck för en mycket patriarkal, sexistisk och kvinnoförnedrande grundsyn, vill förbjuda abort, och ger knappt några kvinnor en framträdande roll.
- Uppmaning till våld och aggressiv retorik. Halvcheck! Aggressiva utfall under valkampanjen, uppmaning till våld på valmöten, insinuation om att skjuta motkandidaten och acceptans av tortyr. Har senare dock tagit avstånd från sympatisörers övergrepp mot minoriteter. Minoriteter är fortsatt oroade, men vi lär inte få se 1900-talets pogromer i Europa.
- Korporativistisk. Nej. Trump har visserligen gett uttryck för ett tydligt vi-mot-dem-synsätt, där »främmande« element kan skada den sociala och etniska gemenskap som han vill företräda. Och alla beslut ska utgå från vad som – utifrån ett nollsummesynsätt – är bra för den egna gruppen. Men detta är ändå långt ifrån den fascistiska korporativism som i flera länder i Europa genomsyrade hela samhällslivet på 1930- och 40-talen: idrottsklubbar, ungdomsorganisationer, fackföreningar, och så vidare.
- Sekulär. Nej. Har lierat sig med den kristna högern, även om han själv inte har det religiösa som främsta grund för sin politik. Alla fascister i Europa var dock inte sekulära. Salazar i Portugal skapade 1933 en katolsk korporativ fascistisk stat.
- Egen paramilitär. Nej. Trump har inga som de italienska svartskjortorna, irländska blåskjortorna, rumänska legionärsgrönskjortorna, eller andra fascistiska paramilitära grupper som än idag inspirerar högerextrema runt om i världen.
- Använder lögner, enkla svar på svåra frågor och struntar i fakta när det inte passar. Check! Trump ljög genomgående många gånger mer än Clintons enstaka osanningar under valdebatterna m m. Struntar i klimathotet, trots överväldigande stöd i forskningen. Säger att han enkelt bara ska »lösa« nedläggningar, korruption och segregation. Och hävdar felaktigt att han skulle vunnit »the popular vote« om man räknar bort miljontals illegala röster.
- Skyller samhällsproblem på syndabockar. Check! Invandrare, muslimer, journalister och »etablissemanget« – som dock inte inkluderar Trump själv och andra i den ekonomiska eliten – bär enligt USA:s nyvalde president alla ansvar för de problem som hans väljare upplever.
- Mot alla traditionella ideologier: socialism, liberalism och konservatism. Nej. Trump har en starkt nationalkonservativ linje i många frågor, och lierar sig med andra konservativa. Han har även agerat inom ett etablerat politiskt parti i stället för att starta ett eget eller ställa upp som »independent«.
- Svaghetsförakt. Check! Trump mobbar funktionshindrade, kvinnor, invandrare, muslimer och andra som i en fascistisk idétradition har ansetts vara »svaga« eller »mindre värda«.
- Rasistisk. Check! Trump har sagt att mexikaner är våldtäktsmän, knarksmugglare och kriminella; att en domare född och uppvuxen i delstaten Indiana i USA motarbetar honom bara för att domarens föräldrar var födda i Mexiko; och att muslimer generellt ska hindras från att komma till USA för att minska risken för terrorattentat. Han har även lierat sig nära med den rasistiska alt-rightrörelsen och vägrat ta avstånd från Ku Klux Klan. Politiska bedömare i USA talar om att valrörelsen 2016 präglades av »tribalism«: ett slags klan- eller stamtänkande, ofta med tydliga rasistiska förtecken.
- Nationalistisk. Check! Muren mot Mexiko, den onyanserade kritiken mot handelsavtalen med Asien, Europa och Mexiko/Kanada, »ban on muslims« och linjen att bara bry sig om att avtal är bra för det egna landet bygger alla på en tydligt nationalistisk »America First«-argumentation.
- Säger sig tala för det rena folket mot den korrupta eliten. Check! Detta inte ovanliga tema i den klassiska fascismen var mycket tydligt i Trumps berättelse. »Crooked Hillary« blev sinnebilden för den korrumperade eliten. Han definierar etablissemanget som demokratiskt valda politiker med en annan politisk uppfattning. Samtidigt håller han den verkliga, ekonomiska, eliten bakom ryggen – och bygger själv in kommersiella särintressen i sin nya administration.
- Gemenskap med andra auktoritära ledare runt om i världen. Halvcheck! Putin. Assad. Duterte. Erdogan. Alla ser de fram emot en amerikansk president som de kan liera sig med – mot liberala och demokratiska länder i framför allt EU. Trump vill själv se närmare relationer med Putin, och nedvärderar de hittillsvarande allianserna med andra demokratier i väst och öst. Samtidigt är det tveksamt om han allierar sig formellt med dessa.
- Farlig för fred och människovärdet. Halvcheck! Fascister söker sig gärna till krig – för att uppnå ära och vidga sin makt. Trump tycks inte lida av den expansionism som präglade 1900-talets fascister. Men han tycks inte utesluta att offra fria folk i exempelvis Baltikum och Ukraina på maktpolitikens altare – eller bomba fiender och civila urskillningslöst i exempelvis Syrien för att visa handlingskraft.
- Domedagsberättelse, revanschism & nationens rening och pånyttfödelse. Check! Fascister väcker gärna en känsla av ett akut läge för nationen – och pekar på »den enda vägen« för att vända utvecklingen. Trump har som huvudsaklig berättelse att det går riktigt, riktigt dåligt för USA – och att det är dags att »ta tillbaka« nationen från det etablissemang som har förstört landet. Bland annat genom yttrycket »drain the swamp«: torka ut träsket (en referens till Washington DC, som delvis är byggt på träskmark, men som också att amerikanska politiker har »gått ned sig i träsket«). Trump menar också att han är den ende som kan återupprätta landets storhet: »Make America great again«.
- Handlingskraft till varje pris. Check! Att vara handlingskraftig behöver givetvis inte innebära att en är fascist. Men hyllandet av handlingskraft och hånandet av tröga demokratiska eller förhandlingsinriktade processer är centrala inom fascismen. Mussolini var den ende som under en period – med brutala medel – faktiskt har lyckats bekämpa maffian. Trump har visat på samma tendenser – att driva igenom sin linje även om det drabbar andra eller bryter mot mänskliga rättigheter – och hyllas av sina supporters för det. Bygga en mur. Inreseförbud för muslimer. Stoppa handelsavtalen. Bomba IS. Riva upp klimatavtal, handelsavtal och Obamacare. Bryta med Kuba igen. Och så vidare.
- Användande av symboler. Nej. Inga romerska fasces/snöknippen, falangistiska ok och pilar, tyska svastikor eller ungerska pilkors. Inte heller några rituella hälsningar.
Av dessa 22 punkter passade tio in på vad Trump har uttryckt och gått till val på, sex endast delvis, och sex inte alls. Det går säkert att göra andra tolkningar på någon eller några av punkterna – och vikta dem olika. Dessutom innebär var och en av punkterna för sig inte att en person är fascist. Det måste alltid till en kombination av flera kriterier för att vi ska börja fukta stämpeln.
Denna gång är den samlade bilden ändå klar: både den som hävdar att Trump är en klassisk fullblodsfascist och den som viftar bort allt prat om fascistoida tendenser har – utifrån vad vi har sett och hört hittills – fel. Det är rimligt att beteckna Donald Trump som halvfascist – med tydliga högerpopulistiska drag, men med uttryck som måste förstås utifrån dagens politiska kontext.
Detta är dock hur vi kan bedöma Trump innan han tillträder som president. Det kan ändras – åt båda hållen – beroende på hur han agerar som president. Antingen för han en klassisk konservativ republikansk politik och tar avstånd från rasism, hård nationalism och andra kännetecken för fascismen. Han kan då säkert på sikt tvätta av sig även en halvfasciststämpel. Eller så fortsätter Trump, alternativt förstärker, de fascistoida dragen från valkampanjen.
Det finns nu en naturlig vilja hos många att »gå vidare«, »vända blad« och bortse från det som sades under valkampanjen. Skälen kan vara antingen politiska eller bygga på mänsklig konflikträdsla. Men vi måste våga vara tydliga med att ge Trump en korrekt och relevant beteckning. Allt annat riskerar att uppfattas som försök att släta över eller förminska den politik och det uttryckssätt som USA:s nyvalde president gick till val på. För det var inte bara »populism«. Det var något mer.
Utöver Trumps åtminstone halvfascistiska politik och uttryckssätt ska sägas att han är narcissistisk, småaktig, hämndlysten och har en mobbarmentalitet. Men det går det ju att vara utan att vara fascist.
Daniel Färm, politisk analytiker och strategisk kommunikationsrådgivare, Public Society och Reformklubben.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.