Nya säsongen av ”Solsidan” hade premiär. Punkdrottningen Kajsa Grytt var gäst hos Kalle Moraeus. Fotbollsälskaren kunde zappa mellan Zlatans PSG-l’OM, Milan-Inter, samt El Clásico. Hipstern i framkant fastnade nog framför ”The Newsroom”.
Vi som trots allt valde partiledardebatten i Agenda fick ingen vidare belöning. Tvärtom måste viktiga frågor om faktagranskning och format ställas.
Kanske beror det på att den faktakontroll som är omfattande i USA bara är i sin linda i Sverige. Men det är obehagligt att landets statsminister bortförklarar försämrade skolresultat med meningen ”det finns en faktor som handlar om ensamkommande flyktingbarn”.
2011 tog Sverige emot 2 657 flyktingbarn som kom ensamma till vårt land. Nästan 1,4 miljoner elever gick i vår skola. En andel på under 0,2 procent förklarar inte ert misslyckande, herr statsminister. Valet av syndabock gör att du borde skämmas.
Reinfeldt påstod även att Sverige är på väg att nå sina miljömål. Men 14 av 16 miljömål kommer inte att nås till år 2020, och under hans tid som statsminister har koldioxidutsläppen ökat med 1,8 miljoner ton.
Statsministern står även ovanför det där med procent. Han talade om ”200 000 fler i arbete”, men ignorerar att befolkningen samtidigt har ökat med över 350 000. Reinfeldt trixade även i frågor som rör sjukfrånvaro och a-kassans roll för arbetslösheten – bland annat.
Björklund (FP) och Lööf (C) hävdade att S vill höja bolagskatten – som S vill sänka från 26,4 till 24 procent. Visst, regeringen vill sänka den skatten ännu mer. Men med samma logik borde vi stoppa pressarna eftersom regeringen vill straffa alla barnfamiljer genom att sänka barnbidraget (som S vill höja i sin budget)!
Vi fick bevittna oroande okunskap. Björklund sa att a-kassan ingår i fackmedlemskapet. Men att dessa ting är skilda saker är det viktigt att vara medveten om, enligt Arbetsförmedlingens hemsida. Lööf ville inte höja flygskatten, vilket dock Centerpartiets hemsida vill.
Hägglund (KD) kan åka ur riksdagen och ville prata om våra äldre. Men sitter inte han i en regering som är ensamma i världen om att beskatta pensionärer hårdare än andra? Den frågan slapp Hägglund, som i stället hävdade att S aldrig sänkte skatten för pensionärerna. Men det gjorde S flera gånger genom att höja grundavdraget.
Följaktligen måste formfrågorna resas. Hur förberedda var programledarna? Faktafelen ovan hade knappast passerat obemärkta i Ekots tuffa lördagsintervju. Varför valde SVT en främlingsfientlig frågekonstruktion, för att sedan toppa 21-sändningen med att ”jobben och invandringen är i fokus” i debatten?
Varför utelämnades eurokrisen och frågor om världen utanför? Och för att höja upplevelsen för oss tittare får SVT gärna studera hur CNN sänder debatter (split screen, grafik som anger använd talartid, nya tekniska lösningar).
Annars kan även en politiknörd fastna vid Orsasjöns strand, på Solsidan eller framför den fiktiva nyhetsredaktionens intriger.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.