ledare Det började med en vanlig polisrazzia som spårade ur till ett upplopp, som i sin tur ledde till den moderna gayrörelsens födelse.
För exakt 50 år sedan valde New York-polisen att slå till mot den illa beryktade Stonewall Inn i The Village, en bar känd för sin koppling till maffian, men också för att vara en mötesplats för hbtq-personer.
Precis som flera av de intervjuade i Sveriges Radios dokumentär om Stonewall-upproret berättar, så tillhörde det vardagen för trans- och homosexuella under 60-talet att gripas av polisen. Vad som gjorde Stonewall annorlunda var att de trakasserade för första gången gjorde aktivt motstånd.
Vem, om det överhuvudtaget var någon, som kastade den första gatstenen är fortfarande omstritt. Säkert är att polismännen som försökte skydda sig genom att låsa in sig på det utrymda haket, efteråt bekände att de hade fruktat för sina liv. Samtidigt var ”upploppet” som pågick i flera dagar till stora delar en fredlig historia, med transpersoner som dansade cancan medan de sjöng: ”We are the Stonewall-girls/ we wear our hair in curls”.
Vad som gjorde Stonewall annorlunda var att de trakasserade för första gången gjorde aktivt motstånd.
”Jag kommer att göra allt i min makt för att skydda våra hbtq-medborgare”, lovade Donald Trump vid det republikanska partiets konvent i Ohio sommaren 2016. Tre år senare börjar det bli tydligt att just dessa rättigheter håller på att börja naggas i kanten. 2000-talets första decennier har annars varit en tid då gayrörelsen vunnit stora och viktiga segrar, både i USA och andra länder.
Till exempel gav president Barack Obama rörelsen ett betydelsefullt erkännande och en självklar plats i historieböckerna, när han i sitt andra installationstal nämnde Stonewall-upproret i samma mening som Seneca Falls och Selma.
2015 beslutade USA:s högsta domstol att alla amerikaner – oavsett kön och sexuell läggning – har rätt att gifta sig. På årsdagen av det viktiga beslutet invigde Obama det första nationella minnesverket för hbtq-rörelsen utanför just Stonewall Inn.
Men trots att Donald Trump lovade vitt och brett, så har hbtq-rättigheter varit ständigt ifrågasatta under hans administration. Bland annat har han infört ett förbud mot transpersoner i militären och utsett Kansas-guvernören Sam Brownback, en ökänd kritiker av homosexuellas rättigheter, till ambassadör för religiös frihet.
Trots alla dessa bakslag har Stonewall satt outplånliga spår och förändrat livet för hundratusentals amerikaner. Årets 50-årsjubileum uppmärksammas på många håll och har firats i förväg, inte minst på årets pridefestival.
I början av juni bad New Yorks polischef James O’Neill offentligt om ursäkt för polisens agerande 1969. Eller som författaren och hbtq-aktivisten Karla Jay säger: ”På grund av Stonewall har vi alla kunnat komma ut i solskenet. Idag är vi fria att leva våra liv som vi vill, utan rädsla.”
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.