Bland de boende i de 53 områden som polisen kallar utsatta växer frustrationen. Politikerna kan börja med att titta på deras kravlista.
Tre mord de första två decemberveckorna i Rinkeby och Tensta i Stockholm. Över 100 bekräftade skjutningar i Stockholmsregionen under 2016, varav fler än hälften skedde i norra Stockholm. Där pågår just nu över 20 öppna mordutredningar. Och där begicks tio procent av landets alla mord under 2015.
Våld, skjutningar och mord. Vissa läser om brotten som begås, andra försöker leva sina liv i miljön där de begås. I Sverige finns områden där de boende vant sig vid att vakna av helikopterljud, skottlossning och att ordna minnesplatser på den gata där en släkting, vän eller bekant blivit mördad.
Vissa läser om brotten som begås, andra försöker leva sina liv i miljön där de begås.
I fredags och lördags arrangerades en manifestation mot våldet av nätverket Förorten mot våld. Polisen Martin Marmgren, som jobbar i Järva och var på plats, skriver på sin Facebooksida hur det agiterades mot politiker och tjänstemän från flera av talarna på scen. Frustrationen över att inga förändringar till det bättre sker i ett av de 53 områden som polisen kallar för utsatta är förståelig, men det är mycket oroväckande om det finns krafter som är för mer polarisering, när det behövs gemensamma krafter för att få till en förändring.
Nätverket Förorten mot våld har påbörjat en kravlista med åtgärder riktad till ansvariga politiker och beslutsfattare som 20 lokala organisationer står bakom. De mest akuta är inte orimliga: En samhällsrepresentativ haverikommision för att utreda vad som gått fel från tjänstemännens sida i de utsatta stadsdelarna, en krisbudget till drabbade områden där man lokalt fördelar pengarna efter behov och satsar på avhopparverksamhet för kriminella, anställer fler psykologer och kuratorer långsiktigt inom skola och omsorg samt att det tas fram nationella åtgärder för att stoppa vapenflödet.
Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) meddelade redan innan manifestationen att våldsspiralen måste brytas och att man kommer satsa 10 miljoner till att öppna enheten Framtid Stockholm i Järva för att erbjuda öppenvårdsinsatser för unga och familjer och nio miljoner för att stärka den sociala insatsgrupp som redan finns och som jobbar med unga som vill hoppa av sitt kriminella liv. Ett 40-tal står på kö för att få ta del av insatsen.
Karin Wanngårds insatser behövs, precis som det behövs fler närpoliser som kan bygga relationer med invånarna, mer resurser till skolorna och fler praktikplatser och arbetstillfällen för unga vuxna. Bland mycket annat.
53 utsatta områden i Sverige med hög kriminell närvaro, där narkotikan och vapeninförseln aldrig tycks sina, hög arbetslöshet, låga skolresultat, och en underbemannad och överbelastad socialtjänst. På manifestationen i helgen var inga politiker inbjudna för att tala, bara för att lyssna. Nu måste de visa att de lyssnar men framför allt agerar. Det finns en lista från de som är direkt påverkade av att bo i ett utsatt område, politikerna kan börja med att titta på den.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.