Fler behöver mötas och förstå varandra om vi ska stoppa lögner och förtal på nätet. Folkbildning är vägen dit, skriver Monica Widman Lundmark, förbundssekreterare ABF.
Varje dag översköljs vi med mängder av information. Från att vi vaknar till att vi lägger oss sorterar vi bland reklam, nyheter, statusuppdateringar och debattinlägg. Denna utveckling möjliggör för fler att dela med sig av idéer och information. Samtidigt är det lättare än någonsin att dela felaktig information som uppfattas som sanning.
Vem som helst kan starta en blogg, hemsida eller ett Facebookkonto. De senaste åren har visat hur högerextrema sajter utnyttjat detta till att sprida sin världsbild med förljugna metoder och rasistiska rapporteringar. Källkritik handlar inte bara om att vara försiktig med vad man delar utan också om att stoppa antidemokratiska krafters framfart.
Det är dags att stoppa förvanskningarna av sanningen. Därför har ABF har startat kampanjen »Viskleken«. När 56 procent av alla i Sverige använder sociala medier som sin främsta nyhetskälla och många av dessa forum står helt utan publicistiskt ansvar krävs det organisering. Kampanjen folkbildar om att tillsammans stå emot den ökande faktaresistensen. Om medborgarnas val baseras på fejknyheter lever demokratin farligt. Fler behöver bättra på sin vaccinering mot falska nyheter, och ställa sig frågan »är detta rimligt?» innan de trycker på dela-knappen.
Vi vill uppmuntra fler att granska nyheter och källor de delar. Vi vill också driva en diskussion om hur information sprids och hur man förhåller sig källkritiskt i dagens digitala verklighet.
Vår folkrörelsedemokrati bygger på dialog, på levande samtal mellan människor där idéer och tankar hela tiden kan brytas mot varandra och vi kan hjälpa varandra att förstå världen bättre. ABF:s verksamhet runt om i landet grundar sig i att kunskap är makt och att bildning är vägen till ett starkare samhälle. Studiecirkelns roll blir än viktigare i tider när demokratiska institutioner misstros. Fler behöver mötas och förstå varandra om vi ska stoppa lögner och förtal på nätet. Folkbildning är vägen dit.
Om två år är det val i Sverige. I allt fler länder – också etablerade demokratier – ser vi hur högerpopulistiska och högerextrema krafter använder desinformation och lögner för att ta sig till makten. Behovet av att granska nyhetsflödet och ifrågasätta påståenden har kanske aldrig varit större. Det är vinna eller försvinna som gäller för alla goda krafter som vill stoppa högerextremismen.
Nu tar vi kampen mot viskleken på internet.
Monica Widman Lundmark, förbundssekreterare
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.