Det finns ett ett enormt behov av vårt arbete för flyktingar runt om i hela landet. Regeringen bör växla upp det, inte föreslå minskade resurser, skriver Helén Pettersson och Stefan Svensson, ABF.
Sverige visar resten av världen stort prov på öppenhet och medmänsklighet.
I ABF är vi stolta att vara en del av detta fantastiska arbete som så många gör för att hjälpa flyktingar och asylsökanden. Det är praktiskt solidaritetsarbete och bärs upp genom ett stort engagemang och ideella krafter.
Vi efterfrågar nu mer långsiktighet i prioriteringarna.
I ABF har vi arbetat hårt för att utveckla vårt arbete med asylsökanden och nyanlända. I studiecirkelform ger vi en möjlighet att snabbt lära sig grunderna i svenska språket och samhällskunskap. Genom språkkaféer eller mötesplatser kan olika möten och utbyten människor mellan ske.
När väntetider på asylbeslut eller vidare bosättning kan dröja upp över ett år är det enormt viktigt att erbjuda meningsfull sysselsättning.
Folkbildning måste vara till för dem som behöver det allra mest. Just därför har ABF i olika sammanhang drivit på för en förändring av regelverken som inte tillät oss att göra detta arbete.
I våras fick till slut studieförbunden äntligen ett uppdrag av regeringen att göra studiecirkelverksamhet i svenska och samhällskunskap med asylsökanden. För detta avsattes en summa pengar i vårbudgeten.
Nu är växlar ABF upp arbetet och kan redan efter två månader se ett enormt intresse över hela landet. Bara i vår egen regi satte vi på fyra veckor igång cirklar och verksamhet med över 7 000 personer på fler än 60 platser i hela landet. Innan året är slut förväntar vi oss en fördubbling av verksamheten. Detta är vi oerhört stolta över.
Dessvärre har inte regeringen inför 2016 räknat upp pengarna – trots att vi ser stora behov. I stället föreslås en minskning av budgeten. Detta är såklart mycket olyckligt.
Inför hösten 2015 blev studieförbunden sammantaget tilldelade 30 miljoner kronor och inför 2016 har endast 50 miljoner kronor avsatts. Resultatet är en minskning med 10 miljoner kronor.
Det finns ett stort behov av vår verksamhet. Folkbildningsmetodiken kompletterar och förbereder för den kommande ordinarie SFI-undervisningen. Studieförbundens arbete ger nyanlända praktiska verktyg för att så snabbt som möjligt komma vidare och ges en första kontakt med det svenska språket och samhället i stort.
Det är en effektiv och fungerande metod.
I ABF har vi under hösten snabbt kommit igång och finns i dag tillgänglig i såväl storstäder som på boenden ute på landsbygd. På bara några veckor kan vi alltså göra cirklar i svenska och samhällskunskap med tusentals deltagare. Och verksamheten växer snabbt.
Till detta kan vi räkna de andra studieförbundens verksamhet och prognoser som säger att mottagandet växer och kommer fortsätta. Varför ges inte detta arbete stabila förutsättningar framåt och varför värderas inte detta arbete högre?
Mycket kan och ska organiseras av ideella krafter. Och en stor del av studieförbundens arbete genomförs i ideell regi. Men samtidigt måste det finnas en infrastruktur som samhället garanterar. Särskilt i en väldigt tuff tid.
Det krävs pengar till läromedel, lokaler, transporter, utbildningar för cirkelledare och andra verksamhetsledare.
Folkbildningens metoder och arbetssätt är beprövade och utvecklade över lång tid. Vi är redo att ta ett långsiktigt ansvar och vi tror på människors kraft och engagemang.
Stå upp för studieförbundens arbete och ge oss ordentliga möjligheter att ge alla människor som kommer till Sverige ordentliga verktyg att skapa sig en ny och trygg framtid här.
Helén Pettersson, förbundsordförande ABF
Stefan Svensson, tf förbundssekreterare ABF
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.