
Utredningsförslag har poänger men inte för det Pehrson säger sig vilja uppnå.
”Börsklippare ska ut ur skolsystemet med huvudet före”. Så inledde utbildningsminister Johan Pehrson presskonferensen om det första delbetänkandet från den statliga utredningen om vinster i skolan.
Är det alltså dags för AcadeMedia och de andra aktiebolagsskolorna att spänna på sig störtkulan och förbereda sina aktieägare på kraschlandning? Blir detta den ”helrenovering av friskolesystemet” som Liberalerna har utlovat?
Knappast.
Regeringens utredare har i och för sig tagit fram en rad intressanta förslag som tillsammans definitivt skulle göra det svårare att snabbt göra stora vinster på att driva skolor. Förslagen är dessutom möjliga att omsätta direkt, regeringen behöver inte invänta utredningens slutbetänkande i december, en riksdagsmajoritet finns sedan länge.
Ett exempel är att utredningen vidgar begreppet vinst till att också omfatta ”andra värdeöverföringar”. Tanken är att ett förbud mot värdeöverföringar ska förhindra att skolor tar ut vinst genom att till exempel betala hög hyra till ett bolag med samma ägare som skolan. Det ska alltså inte vara möjligt, om skolan har förbjudits att ta ut vinst.
Det är ett system som liknar det som redan finns i Norge, där en stor statlig utredning ändå föreslagit att vinstintresset ska fasas ut helt och hållet. Från skolan och hela välfärden.
En anledning till att de stora koncernerna inte behöver vara särskilt oroliga är att förslagen framförallt kommer att påverka nya skolor.
Förbudet mot vinstutdelning och värdeöverföringar föreslås gälla i fem år vid nyetablering av skolor och förskolor, eller när en huvudman får en ny ägare.
Så AcadeMedia och de andra få hjälp att hålla borta konkurrenter.
De stora, redan etablerade friskolekoncernerna får lite lättare att växa sig ännu mäktigare.
De är redan i dag så stora att de har haft råd att skapa en helt ny yrkeskår, en slags ”business controller” som enbart sysslar med att kräva retroaktiv ersättning från kommuner som de anser betalat ut för lite i skolpeng. Senast drabbad av detta friskolestraff är borgerligt styrda Värmdö kommun som tvingas betala närmare fyra miljoner till tre friskolor, efter en prejudicerande dom som gav Kunskapsskolan rätt att kräva ersättning för elever som gick i Kunskapsskolan mellan 2012 och 2015. Eleverna har för länge sedan gått ut skolan, pengarna kommer nu att tas från de som går i skolan idag, och skickas direkt till friskolornas ägare. Grattis Peje Emilsson, stackars alla andra. ”Otroligt provocerande” som den liberala ordföranden i grundskolenämnden uttryckte det.
Det är ingen vågad gissning att dessa skoljättar kommer att anställa en hel juristkår för att försvara sig mot Skolinspektionens kvalitetskontroller. Och alltså i praktiken sällan drabbas av de förlägganden om vinstförbud vid kvalitetsbrister som utredningen föreslår.
Om målet är att kvalitet ska gå före vinst borde utredningen helt enkelt föreslå att aktiebolag inte ska få driva skolor.
”Vi har kommit till insikt om att vi måste ändra incitamentsstrukturen”, säger Johan Pehrson.
Yes, Johan, let’s förbjuda börsklippare i skolan. (De borde för övrigt också bannlysas ur regeringen.) Men på riktigt.
Lisa Pelling
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.