Regeringens politik har gjort sig förtjänt av ett ungdomsuppror. Ett krafttag behövs för att bekämpa ungas dåliga villkor på arbetsmarknaden. Det skriver Ali Esbati, Vänsterpartiet.
Ekot rapporterar om att det är dramatiskt färre unga arbetslösa som har rätt till a-kassa i dag, jämfört med när högerregeringen tog över 2006. Detta är ett resultat av en helt medveten politik. Tanken har varit att ekonomisk bestraffning av arbetslösa skulle leda till lägre arbetslöshet.
Resultatet ser vi nu: högre arbetslöshet, samtidigt som många, inte minst unga, hamnar i en desperat ekonomisk situation. Regeringen Reinfeldts politik har torpederat den svenska välfärdsmodellen. Resultatet märks tydligast för unga arbetslösa.
Vänsterpartiet menar att ungas arbetslöshet och villkoren för unga på arbetsmarknaden är viktiga ödesfrågor för Sverige den närmaste framtiden. Vi har därför en rad förslag för att konkret råda bot på problem – i skarp kontrast till regeringen som fortfarande tror på sitt närmast religiösa mantra om att skattesänkningar och lägre löner ska ge fler jobb.
Vänsterpartiet har presenterat och budgeterat för en 90-dagarsgaranti för unga. Det betyder att unga ska få hjälp direkt på arbetsförmedlingen och att de inom 90 dagar ska få jobb, utbildning eller praktik. Vi har förslag som stärker yrkesutbildning och komvux. Och vi har presenterat lösningar för utbildningsvikariat och traineeanställningar. Till exempel bör anställda inom vården kunna få kompetensutveckling samtidigt som deras plats fylls med en ung vikarie.
Ett avgörande skäl till att så många unga arbetslösa inte har rätt till a-kassa är att det så kallade studerandevillkoret i a-kassan togs bort. Det gör att många får det svårt att överhuvudtaget kvalificera sig till a-kassan, och hamnar utanför systemet. Vänsterpartiet vill att alla som uppfyller grundvillkoret i lagen om arbetslöshetsförsäkring, samt har varit inskrivna vid Arbetsförmedlingen i tre månader eller mer, ska kvalificera sig till grundbeloppet i a-kassan.
Den som vill arbeta och söker jobb ska kunna ta del av samhällets gemensamma skydd. Det är en solidarisk ordning som högern nu har skjutit en mängd små och stora hål i.
För unga finns också det allvarliga problemet att man inte får tillsvidareanställning. Många har korta men många arbetslöshetsperioder, och osäkra, tillfälliga jobb. Det är dels ett stort problem i sig – osäkerheten är dyr och ohälsosam – dels innebär det svårigheter att kvalificera sig till sociala försäkringar.
Vänsterpartiet vill ta krafttag mot detta nedbrytande utnyttjande. Den arbetsgivare som vill anställa någon utan att erbjuda tillsvidareanställning måste motivera det – något som i dag inte behövs i och med formen ”allmän visstid”. Det ska också finnas en sammanlagd maxgräns på två år (inom en femårsperiod) för olika former av tillfällig anställning. Har man jobbat mer än det hos samma arbetsgivare är det uppenbart att man behövs där, och då ska man ha tillsvidareanställning.
Detta är så självklart att till och med EU-kommissionen har hotat med att dra Sverige till domstol. Så illa ställt är det alltså med arbetsrätten i Reinfeldts Sverige – och det drabbar ungdomar särskilt hårt.
Förtroendet för välfärden – tryggheten i att veta att man kan få hjälp om något skulle gå fel – är ett enormt stort värde i sig i ett samhälle. Det kapitalet har regeringen förslösat å det grövsta. I dag är många unga i stället övertygade om motsatsen – att man garanterat inte kommer att få stöd. Högern pratar om att ”sänka trösklar” för utsatta grupper. I praktiken har den politiken betytt att gräva gropar – allt fler lämnas till sig själva, till familj och sms-lån.
Det är inte så här ett välfärdssamhälle ska fungera. I höstens val behövs det ett ungdomsuppror för välfärd och värdighet.
Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson (V)
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.