Fredrik Voltaire. Foto: Almega

REPLIK | SFS menar att studieavgifter bidrar till sänkt kvalitet i högskolan. Det är tvärtom – studenter som betalar är krävande kunder, skriver Fredrik Voltaire, näringspolitisk expert.

Att lärosäten tar betalt av inresande studenter är rimligt och dessutom kvalitetsdrivande. Utan avgifter finns risk att inresande studenter tränger undan svenska. När det tidigare var gratis kom dessutom många hit utan egentliga ambitioner att prestera. Studieresultaten var magra då, men har gått upp sedan avgifterna infördes.

Studenter som betalar studieavgifter blir naturligt mer intresserade av utbildningarnas kvalitet och innehåll, och påverkar utbildningskvaliteten i positiv riktning. De är krävande kunder, och lärosäten vittnar om att de studenter som i dag väljer Sverige gör det efter nära granskning av utbildningarnas innehåll och kvalitet i form av exempelvis lärarkompetens och forskningsanknytning. De borde också få information om utbildningarna leder till jobb.

Debatten om studieavgifter är viktig men borde i stället handla om vad studenterna får för pengarna. Många kommer hit med hopp om arbete som gör att studierna lönar sig, men endast en av tio etablerar sig på den svenska arbetsmarknaden. Här har vi det verkliga problemet. Almega har i en färsk rapport »Attrahera och behålla – fler internationella studenter för minskade kompetensbrister« funnit stora brister i högskolepolitiken och migrationsregelverket.

Studenterna får för lite karriärstöd och för få kontakter med arbetsmarknaden under sin studietid. Lärosätena verkar inte se som sin kärnuppgift att förbereda studenterna för arbetsmarknaden. De gör för lite för att säkerställa att inresande studenter får god avkastning på sin utbildning. Samtidigt får lärosätena för lite stöd från politiken, det saknas tydliga och ambitiösa nationella mål och resurser för att attrahera och behålla internationella talanger. Helene Hellmark Knutsson gör rätt i att utreda frågan, hoppas bara hon sätter sig in i vad de internationella studenterna efterfrågar vad gäller utbildningskvalitet och arbetslivsanknytning.

Det finns inga gratisluncher, kvalitet kostar.

Fredrik Voltaire, näringspolitisk expert, Almega