Utred gärna rut. Men under tiden behöver utvidgningen skyndas på – inte fördröjas ytterligare, skriver Ulf Lindberg, näringspolitisk chef och Gustav Wiel-Berggren, näringspolitisk expert, i en replik.
I Dagens Arena efterlyser Socialdemokratiska ekonomklubben en utredning av rut-avdraget då de menar att varken finansminister Magdalena Andersson eller Almega egentligen vet så mycket om rut.
Örjes och Bustos poängterar i sin debattartikel att de inte vill rikta kritik mot rut-avdraget. Problemet, menar de, är i stället att det inte utretts ordentligt och att vi därför måste vara försiktiga innan vi vidgar avdraget i integrationssyfte.
Debattörerna ifrågasätter huruvida det verkligen är nya jobb som skapats och var de anställda kommer ifrån. Kan vi vara säkra på att rut-avdraget verkligen ger jobb åt nyanlända? Kunde de inte lika gärna fått jobb någon annanstans?
Även om det nu är helt fel läge att lägga tid och resurser på fler statliga utredningar framför konkret politik välkomnar Almega en utredning om rut-avdraget. Det skulle nämligen tysta dess skeptiker en gång för alla. Under tiden bör vi påskynda vidgningen, stoppa sänkningen av taket och återigen redogöra för vad vi vet.
Vi vet att det sedan 2007 har skapats fler än 20 000 jobb i rut-branschen och att mer än var femte jobb i städbranschen går till en person född i Asien eller Afrika. Vi vet att Demoskop 2010 gjorde gällande att 71 procent av de nyanställda i branschen kom från utanförskap.
Förra året ställde vi samma fråga till våra medlemmar – svaret blev då 74 procent.
Vi vet också att färsk forskning (Klein & Olovsson, Ekonomisk Debatt nr 3 2015) visar att ”det finns mycket tungt vägande skäl att skattemässigt gynna tjänster, och i synnerhet hushållsnära tjänster” med anledning av att det skapar marknadsarbete och välfärdsvinster på bekostnad av obetalt hemarbete.
Anledningen till att vi vet detta är inte bara att siffrorna finns tillgängliga för den som letar. Anledningen är att vi varje dag pratar med de kvinnor och män som driver företag i branschen. Det är de som stolt berättar om deras mångkulturella företag och hur de berikas av erfarenheter från de anställdas olika bakgrunder.
Det är de som är glada när en medarbetare går vidare till nästa jobb just på grund av att arbetet i rut-branschen var en biljett in på den svenska arbetsmarknaden. Det är de som är motorn i en framgångsrik reform som bidragit och fortsätter att bidra till integrationen.
Så utred för all del rut-avdraget, men i rådande flyktingkris behövs ett brett spektra av faktiska åtgärder. En sådan är att utvidga en fungerande reform för integration.
Ulf Lindberg, näringspolitisk chef Almega
Gustav Wiel-Berggren, näringspolitisk expert Almega
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.