REPLIK | Den nya majoriteten i Stockholms stadshus tänker bekämpa fusk genom att fuska mot gällande upphandlingslag, skriver Stefan Koskinen och Stefan Holm, Almega.
Det är gammal sanning att land ska med lag byggas. Möjligen gäller det omvända också; att fusk inte ska bekämpas med fusk. För det är faktiskt vad Stockholms nya majoritet gör, när den genom Vita jobb-modellen ställer krav på kollektivavtal.
Det Roger Mogert och Johan Lindholm nämligen glömmer bort är att det faktiskt finns seriösa företag med skäliga villkor som inte har kollektivavtal. Detta gäller inte minst andra EU-företag som vill verka i Sverige. Det är klarlagt sedan lång tid att Sveriges upphandlingslag inte tillåter krav på kollektivavtal i offentliga upphandlingar.
Det skulle stänga ute företag som har korrekta anställningsvillkor för sina anställda, men som inte tecknat ett avtal. Sådana krav skulle dessutom stänga ute småföretag i högre utsträckning än större och det skulle effektivt hindra företag som kommer från andra länder.
I grunden har vi samma uppfattning att inga personer ska utnyttjas i slavliknande villkor. Det är en självklarhet. Lika självklart är det att företag som inte betalar skatt eller sociala avgifter inte har på marknaden att göra. De som inte gör rätt för sig ska inte kunna vinna konkurrensfördelar jämfört med de företag som sköter sig. För våra medlemsföretag är det viktig fråga eftersom de inte vill konkurrera med fuskare. Däremot är det fel väg att ställa krav på kollektivavtal.
De krav man kan ställa är att införa sociala krav i den offentliga upphandlingen, det kan till exempel handla om villkor för de anställda. Samtliga företag som vill delta i upphandlingar måste visa att de kan följa och följer de uppställda kraven. Formuleras dessa krav på ett proportionerligt, likabehandlande och icke-diskriminerande sätt kan alla företag delta på lika villkor.
Då följer man lagstiftarens intentioner samtidigt som våra offentliga skattemedel används på ett korrekt sätt då konkurrensen på marknaden tas tillvara.
Ett stort problem med Vita jobb-modellen som den har använts i Malmö är att det är fackliga företrädare som ska genomföra kontrollerna. Enligt de tvingande reglerna har de stora möjligheter att få långtgående insyn i företagens inre liv och närmast polisiära befogenheter.
Och det är också en gammal sanning: Vem övervakar övervakaren, när övervakaren har ett egenintresse?
Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef, Almega
Stefan Holm, upphandlingsexpert, Almega
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.