Stöd till civilsamhällesorganisationer är inte bara bra i det korta perspektivet, det hjälper också till att bygga socialt kapital och tillit som är viktigt för en positiv samhällsutveckling på sikt.
I dagens Zimbabwe förtrycker en repressiv regim sin befolkning och ekonomin har kollapsat. Arbetslösheten är skyhög och tvingar många kvinnor till prostitution eller ekonomiskt beroende av män i förhållanden där de inte kan ställa krav på skyddat sex.
Andelen unga kvinnor med HIV är därför flera gånger högre än bland unga män. Många saknar tillgång till hälsa och utbildning, och korruptionen är utbredd. Det land som före självständigheten var en av södra Afrikas kornbodar har fullständigt kollapsat.
Det kan kännas som att regionen är outvecklingsbar, och att inget går att göra. Men hopplöshet är utvecklingens stora fiende. Det går att göra skillnad och åstadkomma en varaktig och positiv utveckling i södra Afrika. En av nycklarna är att arbetet behöver drivas lokalt, av människor i sitt eget lokalsamhälle. Utvecklingssamarbete som stöttar har goda chanser att ge positivt avtryck.
I Zimbabwe liksom i många andra afrikanska länder finns ett starkt civilsamhälle som uträttar mycket viktigt för att göra livet mer drägligt för människor. Det finns många organisationer som jobbar med folkrörelsearbete och kämpar för mänskliga rättigheter.
Exempelvis finns Patsime Trust Edutainment som jobbar med information om HIV/Aids i landets städer och provinser. Situationen är desperat på vissa håll, man räknar med att 15 procent av befolkningen är smittad. I en sådan situation behövs ett starkt civilsamhälle som klarar av ta samtal med de barn eller tonåringar som får reda på att de är smittade med HIV/Aids, vilket för vissa innebär en dödsdom. Organisationen jobbar dessutom aktivt med preventiv information.
Ett annat exempel är organisationen WIPSU. De jobbar med de många kvinnor som i dag blir utsedda till politiker på lokal, regional och nationell nivå, men som ofta används som lojala redskap till regimen eftersom de hålls i okunskap. Organisationen ser till att dessa och andra politiker får kunskap om sin roll och medvetenhet om sitt mandat att verka för förändring.
Stöd till denna typ av organisationer är inte bara bra i det korta perspektivet, det hjälper också till att bygga socialt kapital och tillit som är viktigt för en positiv samhällsutveckling på sikt.
I folkrörelseorganisationer och föreningar möts människor i ett gemensamt engagemang och i dessa nätverk stärks en kultur av ömsesidigt förtroende, och respekt för andra. Det växer fram tillit som ger ett socialt kapital som ekonomer vet är otroligt viktigt för en välfungerande samhällsekonomi. Men tillit mellan människor kan inte tvingas fram, och det kan inte köpas för pengar. Den kan bara växa fram genom positiva mänskliga möten.
En viktig skillnad mellan medlemsdrivna folkrörelser och andra typer av organisationer är det förtroende som skapas genom att medlemmarna ställer krav på, och utkräver ansvar av, de förtroendevalda ledarna. Folkrörelseorganisationer har kontroll nerifrån, som stävjar maktmissbruk och oegentligheter.
Det positiva sociala kapitalet stärker hela samhället i stort. Genom att stärka dessa civilsamhällesorganisationer, stärks alltså förutsättningarna för en god utveckling.
Därför bör en större del av vårt bistånd riktas mot utvecklingssamarbete mellan svenska och afrikanska civilsamhällesorganisationer. Svenskt utvecklingssamarbete bör också uppmuntra afrikanska organisationer att organisera sig på ett sätt som ökar medlemsinflytandet och därigenom ökar tillit och socialt kapital.
Bakom mycket av det kaos som finns i exempelvis Zimbabwe finns det också en gryning. Det finns många frön till ett starkt och varaktigt civilsamhälle och en mer positiv utveckling i regionen.
Anders Österberg, internationell ledare socialdemokraterna Stockholm
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.