Regeringen måste stå upp mot oppositionen i de bostadspolitiska samtalen. Marknadshyror löser inte bostadsbristen, skriver Ann-Margarethe Livh (V), bostadsborgarråd i Stockholm.
Vad händer om vi låter fastighetsägare sätta hyran hur högt de vill? Jo, hyrorna kommer att öka kraftigt. Vi har en svår bostadsbrist i Stockholm och när många vill ha en hyresrätt fastän det finns få lägenheter kommer priserna naturligtvis bli skyhöga.
Den som har sett en budgivning på en bostadsrätt kan tänka sig situationen. En prisjakt mot högre och högre summor där de flesta av oss inte har en chans att hänga med och betala de höga priserna.
Under våren ska regeringen, den borgerliga oppositionen och Vänsterpartiet försöka komma överens om gemensamma lösningar för bostadsbristen. Flera av partierna i den borgerliga oppositionen vill se marknadshyror. Det vill också Svenskt Näringsliv, Fastighetsägarna och Handelskammaren. De hävdar att marknadshyror kommer att lösa bostadskrisen för att fler kommer vilja bygga hyresrätter då.
Men det finns inga bevis på att det skulle bli så. Det enda vi vet är att hyrorna höjs. Och det som byggs kommer bara de med höga inkomster ha råd att bo i.
Hur höga skulle hyrorna bli? Det går inte säga exakt men vi kan titta på den del av bostadsmarknaden som redan i dag i princip har marknadshyror – andrahandsmarknaden. Att hyra en etta andrahand i Stockholm idag kostar i snitt 7 300 kr. Dyrast är det så klart i innerstaden men priserna är höga i både närförort och ytterstad.
En snabb sökning på Blocket visar förslag på att hyra en 1,5: a i Hammarby Sjöstad för 13 000 kr i månaden, en tvåa i Fruängen eller i Kista för 10 000 kronor eller en etta i Farsta för samma summa. Den som hävdar att marknadshyror med fri hyressättning bara kommer att höja hyrorna i innerstaden blir överbevisade. Så länge vi har bostadsbrist blir det dyrt överallt.
Det nuvarande systemet för att sätta hyror, det så kallade bruksvärdessystemet där hyran sätts i förhandlingar, har starkt stöd hos befolkningen. Det är inte ett perfekt system men jämfört med marknadshyror är skillnaden solklar – förhandlade hyror bli lägre och mer rättvisa.
Nu måste vi få regeringen att lyssna på oss. Vi behöver många nya bostäder med hyror som alla har råd med, inte nya bostäder som bara vissa har råd med. Finansminister Magdalena Andersson är den som leder de bostadspolitiska samtalen mellan regeringen, oppositionen och Vänsterpartiet. Jag tänker berätta för henne vad jag tycker.
Om vi är tillräckligt många som säger ifrån kan vi lyckas. Höj inte min hyra.
Ann-Margarethe Livh (V), bostads- och demokratiborgarråd i Stockholm
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.