Över hela världen tjänar kvinnor mindre än män. Kvinnor kämpar mot fattigdom, brist på utbildning och rättslöshet. I många av världens länder har kvinnor inte ens rösträtt. Kvinnor utgör majoriteten av världens fattiga. För att råda bot på fattigdom och ojämställdhet krävs massiva ansträngningar. Hittills har svenskt bistånd varit bra på att uppmärksamma kvinnor på landsbygden och deras nyckelroll i arbetet mot fattigdom. Men situationen i städer har fått alldeles för lite uppmärksamhet.
År 2007 passerade världen en brytpunkt, då lika många människor i världen bodde i städer som på landsbygden. Urbaniseringen fortsätter och det är i utvecklingsländerna det går snabbast – om mindre än 20 år kommer nästan 60 procent av världens befolkning bo i städer i utvecklingsländer. Det innebär enorma utmaningar.
ActionAid släpper på internationella kvinnodagen rapporten ”Kvinnor och staden” som undersöker kvinnors situation i städer i Brasilien, Kambodja, Etiopien, Liberia och Nepal. Fram träder en tydlig bild av ett globalt problem där kvinnors vardag präglas av våld eller rädsla för våld. Kvinnor världen över är rädda för att gå hem i mörker och att bli utsatta för sexuella övergrepp och kränkningar i skolan eller kollektivtrafiken. I utvecklingsländer är omfattningen av detta större och konsekvenserna än värre.
Grundläggande saker som vi tar för givna är förenade med fara för många kvinnor i världen. Till exempel vittnar textilarbetare i Kambodja om att de inte vågar gå på toaletten på kvällen, eftersom risken att bli våldtagen är så stor när man går de 30-100 meterna till toaletten efter mörkrets inbrott.
Studenter i Liberia berättar om hur de måste utstå hot och trakasserier på väg till och från universitetet. Väl där tvingas de ha sex med sina lärare för att bli godkända på kurserna. Våldtäkt är utbrett i Liberia. Flera av universiteten har regler för vad de kvinnliga studenterna är tillåtna att ha på sig. En säkerhetsvakt som intervjuas i vår rapport förklarade så här: ”Vi råder kvinnliga studenter att inte bära korta kjolar som visar upp deras kroppar, så att de kan undvika att bli våldtagna på universitetsområdet”.
De kvinnor vi intervjuat är ofta helt utlämnade till rättslöshet. Polis och vakter är oftast män, och kan vara de som begår brotten. Kvinnor som vill anmäla övergrepp får ofta svaret att de får skylla sig själva. Det är ofta män som besitter de positioner som har makt att öka särkerheten. Men dessa män använder ofta sin makt för att kränka kvinnors rättigheter i stället för att stärka dem.
Internationella kvinnodagen påminner om vikten av att sätta kvinnors rättigheter högt upp på den globala dagordningen. Arbetet med att stärka kvinnor rättigheter är lika angeläget som någonsin. Betydande framsteg har gjorts globalt för att säkerställa att kvinnors röster hörs, att deras ekonomiska, politiska och sociala insatser värderas högre och att kvinnor lever ett säkrare och friare liv. Men för att nå målet om en jämställd värld, fri från fattigdom måste vi arbeta på alla fronter, tillsammans över hela världen. Mycket återstår att göra.
Annika Jacobson, kampanjchef, ActionAid i Sverige.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.