För att kunna säkra rätten till sjukpenning måste heltid och tillsvidareanställningar åter blir norm, skriver Åsa Janlöv och Petra Larsson, S-kvinnoklubben Alina.
Nyligen tog LO:s kongress besluten att heltid ska vara norm och att allmän visstid ska tas bort ur lagen om anställningsskydd. Det är viktiga beslut för att den som arbetar för att kunna sin trygga inkomst och därmed pension. Men anställningsformen spelar stor roll även i relation till sjukförsäkringen.
Inom socialförsäkringssystemen är tillsvidareanställning på heltid norm. Tyvärr är det långt ifrån hur verkligheten ser ut – 16 procent av löntagarna är tidsbegränsat anställda. Fackliga organisationer har länge sett hur det ökande antalet osäkra anställda försämrar tryggheten för arbetstagarna och gör att arbetsmarknaden stagnerar.
En ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen (IFS), Tidsbegränsade anställningar och sjukförsäkringen, belyser den utsatta situation som många tidsbegränsat anställda befinner sig i. I rapporten lyser en viss grupp igenom i problematiken – de behovsanställda. Dessa arbetstagare anställs antingen per dag eller per timme, där varje arbetad dag motsvarar en ny anställning. Många gånger arbetar de hos flera olika arbetsgivare. De behovsanställda vet inte om de i slutet av månaden kommer att ha jobbat så mycket att hyra och mat kan betalas – den ekonomiska trygghet som krävs för att en ska kunna tro på och planera för framtiden är långt borta.
Det finns en osäkerhet kring vilka regler som gäller om den som blir behovsanställd blir sjukskriven. Beroende på om personen i fråga anses vara anställd eller inte är det olika regler som gäller. Den som är arbetslös har inte rätt till sjuklön, sjukpenningen kan bli lägre och det är otydligt mot vilket arbete arbetsförmågan ska prövas.
Användningen av tidsbegränsade anställningar är särskilt utbredd inom kvinnodominerade branscher som hälso- och sjukvård samt hotell och restaurang. Osäkerheten som drabbar tidsbegränsat anställda drabbar alltså kvinnor extra hårt. För att komma tillrätta med de här problemen ser vi två vägar vi måste färdas på samtidigt.
Tillsvidareanställningar måste åter bli norm på arbetsmarknaden.
Arbetsgivarna bör organisera arbetet så att behovet av tidsbegränsade anställningar blir mindre. Anställningsformen allmän visstid måste tas bort – i linje med det LO-kongressen beslutade.
Sjukförsäkringsreglerna måste gälla alla på arbetsmarknaden, oavsett anställningsform.
Det gällande systemet är byggt i en tid då de allra flesta löntagarna hade tillsvidareanställning. Trenden med allt fler tidsbegränsade anställningar kommer att vara svår att bryta. Trygghetssystemen måste därför anpassas till alla anställningsformer. Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen föreslog 2012 ett nytt inkomstbegrepp där ersättningen från sjukförsäkringen baseras på redan intjänade inkomster i stället för framtida. Det är en lösning som skulle öka förutsägbarheten för de tidsbegränsat anställda.
Genom att systematiskt anställa arbetstagare på tidsbegränsade anställningar duckar arbetsgivarna för det ansvar de har enligt lag. Det är dags för arbetsgivarna att sluta vältra över kostnaderna för sjukskrivning på löntagarna. Heltid och tillsvidareanställningar måste återigen bli norm på svensk arbetsmarknad.
Åsa Janlöv, Ordförande S-kvinnoklubben Alina
Petra Larsson, Styrelseledamot S-kvinnoklubben Alina
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.