Moderaterna vill sänka taket i a-kassan under mandatperioden. Men att svensk a-kassa skulle vara hög är en myt. I själva verket tvingas många som förlorar jobbet att ställa in den kommande julen.
»Jingle bells« dundrar ur en knastrig högtalare på torget. En granförsäljare försöker locka in köpare i det vita tältet. Granarna är ihoptryckta i vita nät, vilket gör att träden påminner om gigantiska grönsaker i mataffärers kyldiskar.
Jag frågar vad han ska ha för en liten gran. Den är inte högre än min fyraåriga systerdotter och jag tänker att den vore perfekt i min lilla lägenhet. Granen kostar 250 kronor, jag tar upp plånboken. Men inser sen att jag saknar granfot. Och min kille gillar inte granar. Och jag ska resa bort över jul. Därför avstår jag.
Januari är årets fattigaste månad och skälet är alla köp som ska göras i december. Julgran, presenter, mat, tågbiljetter till släkten.
Än värre blir det för den som dessutom har förlorat sitt arbete. För ett år sedan skrev Dagens Arena om att knappt fyra av tio arbetslösa får ersättning från A-kassan. Ett skäl var att allt färre uppfyller arbetsvillkoret, alltså hur länge och mycket man ska ha arbetat för att få rätt till ersättning.
Arbetsmarknaden har förändrats, vilket drabbar de med osäkra anställningar eller timvikariat. Det resonerades då kring att syftet med A-kassan inte längre uppfylls.
Nyligen kom än mer oroande siffror. Inte nog med att få kvalificerar sig för A-kassa, jämfört med andra länder är dessutom ersättningen oroväckande låg. Detta enligt en sammanställning av TCO som Arbetet rapporterade om.
När ersättningen och maxbeloppet höjdes år 2015 var det första gången på tretton år som taket höjdes
I Finland fick en arbetslös 80 procent av en genomsnittlig inkomst år 2015, som hela sammanställningen rör. Norge ligger nästan lika högt (79 procent), tillsammans med Danmark (76 procent). Andra länder ligger betydligt högre, som Portugal på hela 88 procent.
I Sverige var siffran 66 procent. Och så ser det ut, andra länder utklassar oss. Något som inte stämmer överens med vår självbild av att vara ett land med stor trygghet.
Relativt låg ersättning och att få arbetslösa ens får A-kassa skapar flera problem. Det system som ska säkerställa att människor inte behöver lämna hus och hem klarar inte av att leverera. Förtroendet för den svenska tryggheten riskerar att skadas allvarligt. För den enskilde som drabbas blir det ett hårt slag mot vardagsekonomin.
Än värre blir då att de borgerliga partierna ofta upprepar myten om att den svenska A-kassan är för hög, vilket skulle leda till att människor inte vill jobba.
När ersättningen och maxbeloppet höjdes år 2015 var det första gången på tretton (!) år som taket höjdes. Även då menade Moderaterna att detta hotade sysselsättningen.
Att vilja försämra A-kassan är inget annat än att straffa arbetslösa med fattigdom, i tron att hungriga vargar jagar bäst. Eller söker flest jobb.
Det är vid högtider som brist på pengar blir allra tydligast. Barnfamiljer som trodde att A-kassan skulle fånga upp den arbetslösa mamman får tänka om nu. En liten gran för 250 kronor? En stor för 500? Knappast.
På många sätt är jag allergisk mot uttryck som att något håller på att gå sönder i Sverige. Jag tål inte domedagsprofeter som pekar mot svunna tider, svartvita fotografier från hembygdsgårdar och menar att den tiden var den bästa.
Sverige är ett fantastiskt land idag. Men alla kan inte fira en god jul. Och den trygghet vi tar för givet sviker.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.