debatt En myndighet som är lika ombytlig som vädret självt skapar ingen trygghet på arbetsplatsen. Att Arbetsmiljöverket inte klarar av eller kan stå för sina beslut är oroväckande, skriver Kommunals Marie Åberg.
Många är vi som har höjt på ögonbrynen under denna Coronapandemi. Funderingar har framkommit om vad i hela fridens dar Arbetsmiljöverket pysslar med. I otaliga fall har Arbetsmiljöverket gått emot sina egna beslut. Det gäller främst i de fall som handlar om skyddskläder och tillgång till munskydd i det vardagliga arbetet inom omsorgen. Personal på flera äldreboenden i vårt avlånga land har tvingats arbeta utan möjlighet att skydda sig mot den kraftiga smittspridningen. Arbetsgivarna behövde bara gny lite, påstå att skyddsutrustning är för dyrt, för att myndigheten ska glömma bort sitt ansvar.
Vi måste en gång för alla påminna Arbetsmiljöverket om att de ska stå på arbetstagarnas sida för att säkra deras arbetsmiljö, inte att säkerställa att arbetsgivarna är nöjda och glada.
Situationen genomskådas tydligt i reportaget som SVTs Uppdrag Granskning gjorde – Spelet om munskydden. I avsnittet filmar de på Kungsholmens äldreboende där personalen larmade högt om bristen på skyddsutrustning. Varken skyddskläder eller munskydd fanns att tillgå och personalen var oroliga för sin egen hälsa.
Kommunal betonar vikten av att arbetarna ska vara säkra på arbetet och kräver då att arbetsgivarna måste tillhandahålla skyddsutrustning enligt folkhälsomyndighetens riktlinjer. Arbetsgivaren ansåg att det var för dyrt. Efter många turer fram och tillbaka mellan Kommunal, Arbetsmiljöverket och arbetsgivaren så backar Arbetsmiljöverket tillslut och faller in på arbetsgivarens linje. Det som inte får hända händer. Helt plötsligt är det inte viktigt att personalen ska ha skyddsutrustning för att kunna utföra sitt arbete.
Löntagarna i vårt land måste kunna känna sig trygga när de går till sina arbeten. De måste kunna känna tilltro till en myndighet som Arbetsmiljöverket, som bär ansvaret för att se till att arbetsgivarna gör rätt utifrån lagar och föreskrifter. En myndighet som är lika ombytlig som vädret självt skapar ingen trygghet på arbetsplatsen. Att en myndighet inte klarar av eller kan stå för sina beslut är oroväckande i sig.
När den myndighet som är ansvarig för att säkerställa arbetsgivarnas arbetsmiljöansvar glömmer bort sitt uppdrag är det personalen som drabbas. Då är det upp till oss inom Kommunal att visa på konsekvenserna. Det är personalen som arbetar på golvet som riskerar sina liv. Vi måste tillsammans inom Kommunal en gång för alla påminna Arbetsmiljöverket om att de ska stå på arbetstagarnas sida för att säkra deras arbetsmiljö, inte att säkerställa att arbetsgivarna är nöjda och glada. Vet hut Arbetsmiljöverket!
Marie Åberg, fackligt förtroendevald för Kommunal i Stockholms län
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.