Vi som är frilansar och visstidsanställda med oförutsägbara och osäkra inkomster bidrar till vårt gemensamma trygghetssystem på samma sätt som löntagare med fast anställning. Men vi ges ett mycket sämre skydd.
Det blir allt svårare att få en fast anställning i Sverige och ungdomar har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Samtidigt har reglerna för att starta egna företag förenklats och ribban för att starta egen firma har sänkts. Gruppen med egenföretagare, visstidsanställda och personer med FA-skattsedel (så kallade kombinatörer) ökar.
Denna grupp betalar samma skattesatser på inkomsten som övriga grupper på arbetsmarknaden, men får tillgodogöra sig en häpnadsväckande liten del när det kommer till föräldrapenning och sjukförsäkring.
Min slutsats blir följande: De som själva står utanför samhällets trygghetssystem med kollektivavtal, tjänstepension och A-kassa betalar för den trygghet som endast personer med fast anställning har tillgång till.
Många egenföretagare, exempelvis inom kultursektorn där jag själv är verksam, bedriver en verksamhet där de både tar uppdrag i det egna företaget samt arbetar i tillfälliga anställningar för att få ekonomin att gå ihop.
Detta kallas för en ”kombinatör” och personen har FA-skattsedel. Arbetsgivaren betalar då in arbetsgivaravgift när personen är anställd, och personen själv betalar egenavgifter på den årliga vinsten i det egna företaget. Skatt betalas alltså in både vid inkomst från anställning och vid inkomst från firma.
Men när kombinatörens egen sjukpenninggrundande inkomst ska räknas ut lyfts all inkomst från tillfälliga anställningar bort, om det inte rör sig om sammanhållet arbete i 6 månader eller årligen återkommande anställningar. Inkomsten från det egna företaget slås i stället ut över hela året och ligger sedan till grund för personens sjukpenninggrundande inkomst – som då blir orimligt låg.
När Försäkringskassan bestämde min egen sjukpenninggrundande inkomst för 2013 räknade de ut vilken genomsnittlig årsinkomst jag haft under de föregående tre åren. Under dessa tre år hade jag fem tillfälliga anställningar hos olika arbetsgivare, vid sidan av arbetet i mitt företag.
Min sammanlagda inkomst från tillfälliga anställningar stod för mer än hälften av min totala inkomst under dessa tre år. Men anställningarna innebar inte arbete i sex månader i följd och var inte årligen återkommande och får därför inte räknas med, enligt Försäkringskassans regler. I stället räknas enbart den vinst jag gjort i min firma de senaste tre åren, trots att jag uppenbarligen inte arbetat i firman under årets alla arbetsdagar – eftersom jag ju också haft tillfälliga anställningar.
Uträkningen motsvarar alltså inte alls ett genomsnitt av den inkomst jag haft, och ger därför inte heller en rättvis bild av vilken inkomst jag skulle gå miste om ifall jag blev sjuk.
Jag arbetar heltid och jag har tillsammans med min sambo två barn att försörja och ett boende att betala. Min sjukpenninggrundande inkomst är nu beräknad till 91 300 kronor. Detta innebär att jag, om jag blir allvarligt sjuk och tvingas sluta arbeta, får 5 900 kronor per månad i sjukersättning. När jag är hemma för vård av sjukt barn får jag 191 kronor per dag.
Regelverket är obegripligt och väldigt orättvist. Det signalerar att en viss typ av arbete är mer värt än en annan. Tillfälliga extrajobb som personlig assistent, servitris, filmlärare eller butiksbiträde, får du inte tillgodoräkna dig i dagens trygghetssystem.
Vi som är kombinatörer och visstidsanställda med oförutsägbara och osäkra inkomster bidrar till vårt gemensamma trygghetssystem på samma sätt som löntagare med fast anställning – men ges ett mycket sämre skydd.
Just nu pågår en utredning gällande socialförsäkringssystemet som beräknas vara klar år 2015. Kommer detta snedvridna system att ändras då? Och vad gör vi fram tills dess? Jag vill definitivt vara med och bidra till vårt gemensamma trygghetssystem – men låt mig då också få ingå i det.
Åse Fougner, Fougner Film – frilansande dokumentärfilmare, regissör, producent, biografmaskinist och filmlärare
Om artikelförfattaren: Åse Fougner är en frilansande dokumentärfilmare med uppdrag för bl.a. SVT och UR. Hon är en s.k. ”kombinatör”, dvs tar uppdrag både i det egna företaget och vid tillfälliga anställningar. Foto: Per Kristiensen
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.