Papperstidningsdöden kommer att påverka hela det professionella kulturlivet och mediepolitiken är nyckeln till kulturpolitiken. Nu krävs en ny kulturpolitik.
Så är det klart. Västsvenska GT och skånska Kvällsposten lägger ner sina kulturredaktioner. Beslutet – en följd av kvällstidningen Expressens nya, tuffa sparkrav – är historiskt. Mitt framför ögonen på oss går den litterära institution som byggdes upp under förra sekelskiftet upp i rök.
Mitt råd till den nya regeringen är enkelt. Låt den här till synes marginella händelsen bli startskottet för en ny kulturpolitik! Nu är det nämligen bråttom. Papperstidningsdöden kommer att påverka hela det professionella kulturlivet och mediepolitiken är nyckeln till kulturpolitiken. Utan den fria pressen blir det varken marknad eller den demokrati som vår nya kulturminister Alice Bah Kuhnke säger sig vilja värna.
Här kommer därför en lista på vad som brinner i knutarna:
1. Återupprätta en stark kulturpolitik.
Efter ett decennium av nyliberalt experimenterande på kulturområdet är det dags för ett ärligt bokslut: Kultursponsring fungerar faktiskt inte i Sverige. Inte heller att låta marknaden sköta kulturlivet. Vårt språkområde är så litet att det helt enkelt inte överlever utan den statliga kulturpolitiken. Det är dags att ta de budgetmässiga konsekvenserna och stoppa den urgröpning som inleddes på 1990-talet när verksamhetsmedlen slutade att räknas upp med inflationen.
2. En ny mediepolitik – NU.
Pressutredningar i all ära – men mediepolitiken handlar om mer än att rädda vissa papperstidningar. I det nya medielandskapet måste public service tillåtas att spela en viktigare roll – men hur måste utredas noga. Mer pengar behövs för att främja kreativiteten, och den lokaljournalistik som nu försvinner runt om i hela Sverige måste ersättas om demokratin ska fungera.
3. Försvara det fria ordet.
Biblioteksersättningen till författarna är en genial konstruktion, men nivån har stått still alltför länge. Höj den till 2 kronor per lån i ett första steg och ge svenska författare ett stöd som går att leva på. I takt med att pressen avvecklas, minskar svenska författares möjligheter att försörja sig, både på sina böcker och på biinkomster från journalistik. Innan Amazon kommer till Sverige gäller det därför att ha en strategi till hands. Låt oss införa fasta bokpriser och se till att skapa en kulturfond som den norska Fritt ord.
4. Minska kulturklyftorna.
En dysfunktionell skola kombinerad med ökade klassklyftor har lett till att även bildningsklyftorna ökar. Det är dags att inse att alla vägar mot kulturell jämlikhet går genom skolan. Tvinga till att börja med alla skolor att inrätta skolbibliotek.
5. Återskapa en gemensam värdegrund.
Efter kulturpropositionen 2009 ströks det gamla målet om att kulturpolitiken skulle ”motverka kommersialismens negativa verkningar”. Väldigt aningslöst, kan tyckas, i en värld när kulturproducenterna tvingas ligga på knä och be i riktning mot Silicon Valley. Samtidigt ströks också kvalitetsmålet. Dessa mål är viktigare än någonsin. Skriv omedelbart in dem igen!
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.