SÖNDAGSKRÖNIKAN Det är uppenbart för de flesta att privat skola, vård och omsorg fått följder som ingen ville ha. Att den uppfattningen är utbredd bland allmänheten är också känt. Nu behövs bara någon som säger det folk vill höra, skriver Anders Jonsson.

Alldeles oavsett om Magdalena Andersson blir statsminister eller inte så var hennes installationstal som nyvald socialdemokratisk partiledare intressant. Minst lika intressanta var reaktionerna på det.

Magdalena Andersson hävdade att Socialdemokraterna har en ”ideologisk styrkeposition”. De globala kriserna och inte minst pandemin gör att den individualistiska trenden bryts och att vi kommer att få se en renässans för gemensamma lösningar, jämlikhet och ett starkare samhälle.
Efter decennier av avregleringar, privatiseringar, marknadsexperiment i välfärden och fokus på privata vinstintressen kommer nu pendeln att slå tillbaka enligt Andersson.

Hon framställde det som en närmast oundviklig utveckling när människorna sett effekterna av ökade klyftor och motsättningar samt en gemensam sektor som blivit för svag när det verkligen gäller.
Det svaga samhället har nått vägs ände och nu ska Magdalena Andersson leda en socialdemokrati som ska ta tillbaka kontrollen och bygga samhället starkt igen.
Kongressombuden jublade. Det här var saker de hade velat höra länge. En partiledare som sa vad Socialdemokraterna vill förutom att regera.

Nog är det lite andefattigt när huvudledaren i DN inte tror att något kan förändras.

Reaktionerna blev också starka över Magdalena Anderssons ”vänstersväng”.
I Dagens Industri uppmanade PM Nilsson näringslivet att mobilisera mot det nya vänsterblocket som enligt honom tar allt fastare form. Han räknar in Centern bland de ”fyra partier som tillsammans inte kommer att värna fria företag, äganderätt, marknadsekonomi och liberal demokrati”.
Minst sagt alarmistiskt från börsbolagens ledningars husorgan som alltså kräver att centralorganisationen Svenskt Näringsliv måste upp på barrikaderna igen för att stoppa hotet från vänster.

I Sveriges största tidning, Dagens Nyheter, var tonen inte lika bekymmersam. Även om kongressombuden klappade gott åt Magdalena Anderssons vänstersväng så finns det enligt DN inte på kartan att vänsterblocket bestående av S, V och MP ska samla majoritet. Här ingår alltså inte Centern i den grupperingen.

Det må vara hur det vill med vem som vill vara ihop med vem i svensk politik. Men nog är det lite andefattigt när huvudledaren i DN inte tror att något kan förändras. Särskilt som samma tidningsledarsidor annars nästan dagligen fylls med texter av skribenter som åtminstone delvis gör samma analys som Magdalena Andersson gjorde i sitt kongresstal.

”Politikerna borde be om ursäkt för sin naiva inställning till marknadslösningar” löd exempelvis rubriken på DN-kolumnisten Jörgen Huitfeldts text för några veckor sedan. Huitfeldt, som är chefredaktör för tidskriften Kvartal som inte kan sorteras in på vänsterkanten, vittnar om att han som juryledamot för Stora Journalistpriset den senaste månaden ”grottat ner mig i de skarpaste granskningarna” från det gångna året. Det har stundtals varit frustrerande för honom eftersom genomgången är ett ”koncentrat av samhällets tillkortakommanden”. Hans slutsats efter grottandet lyder:
”Den New Public Management-influerade rörelse som inleddes på 1990-talet, där allt skulle konkurrensutsättas och där den kommersiella logiken tillämpas i snart sagt varje skrymsle av den svenska välfärden, har skapat en uppsjö av missförhållanden att granska för journalister. Men också ett eldorado för fifflare.”

Huitfeldt efterlyser samma omsvängning som skedde när flera partier tog avstånd från den ”den verklighetsfrånvända migrationspolitik de varit med om att driva fram under många år” och avslutar.
”Det är stötande att det ansvars- och avståndstagandet inte sträckt sig till den blint ideologiska och minst lika naiva idén att kommersialism utan kontroll skulle göra underverk med den offentliga sektorn.”

Ord och inga visor och det torde vara uppenbart för de flesta att privat men skattefinansierad skola, vård och omsorg fått följder som ingen ville ha. Att den uppfattningen är utbredd bland folk i allmänhet visar också allehanda opinionsundersökningar.
Om då någon, i det här fallet Magdalena Andersson, reser sig upp och säger:
”Vi ska ta tillbaka kontrollen!”
Ja, då är det väl inte alldeles omöjligt hennes parti får fler röster i nästa val. Detta alldeles oavsett om hon är statsminister eller inte.

 

Anders Jonsson har lång erfarenhet av politisk bevakning och har bland annat varit inrikeschef på Sveriges Radios Ekoredaktion.