![](https://www.dagensarena.se/files/2025/02/jonas-vd-920x480.jpeg)
Regeringen planerar att införa begränsningar i rätten till avgiftsfri tolk vid kontakter med myndigheter. Även om undantag föreslås för sjukvården och rättsväsendet, står det klart att dessa förändringar riskerar att få långtgående negativa konsekvenser – inte bara för enskilda individer utan för hela vårt samhälle.
Tolken är inte en lyx eller en tjänst som enbart gynnar den enskilde individen. Tolken är i första hand ett verktyg för myndighetspersoner, socialtjänsthandläggare, vårdpersonal och skolpersonal. För socialtjänsten är tolken avgörande för att kunna fatta beslut som är rättssäkra och i linje med barnets bästa. Inom vården är tolken en förutsättning för att ge korrekt diagnos och behandling. Och i skolan är tolken ofta nyckeln till att lärare och annan skolpersonal kan säkerställa att elever får rätt stöd och förutsättningar att lyckas.
Utan tillgång till tolk kan dessa yrkesgrupper helt enkelt inte utföra sitt arbete korrekt och rättssäkert.
De föreslagna tolkavgifterna skulle inte bara skapa en administrativ börda för redan hårt belastade myndigheter
En färsk undersökning bland integrationsstrateger i landets kommuner som tolkförmedlingen Transvoice genomfört, visar att 73 procent av kommunerna är kritiska till regeringens planer på att begränsa rätten till tolk. Dessutom menar 60 procent av kommunerna att en sådan begränsning skulle försvåra vardagen för verksamheter som skola, vård och omsorg. Detta är en tydlig signal om att förslaget riskerar att slå direkt mot de samhällsbärande funktionerna.
De föreslagna tolkavgifterna skulle inte bara skapa en administrativ börda för redan hårt belastade myndigheter, utan även leda till att vissa grupper avstår från att använda tolk på grund av ekonomiska hinder. Eller tvingas till barn- och anhörigtolkning. Sammantaget ökar det riskerna för missförstånd, felaktiga beslut och i värsta fall livsfarliga konsekvenser.
Rätten till tolk är en del av det svenska samhällets fundament – att alla ska ha lika rätt att förstå och bli förstådda i kontakt med myndigheter och offentliga verksamheter. Att införa avgifter eller begränsningar på detta område är att riskera tilliten till våra myndigheter och deras förmåga att leverera det stöd och den hjälp som medborgarna har rätt till.
Rätten till offentligt betald tolk bör värnas och barn- och anhörigtolkning inom offentlig verksamhet förbjudas. För individens skull– men också för samhällets.
Jonas Ahlstedt, vd för Transvoice
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.